Lehangolt vagy, borúlátó, netán kétségbeesett? Sokan tapasztalnak magukon mostanában ilyen tüneteket. Talán még nem hallottad, hogy a tudósok szerint bizonyos ételek kombinációja súlyosbíthatja a tüneteket, míg más ételek együtt sokat javíthatnak a kedélyünkön. Azonban ebből a szempontból sincs szuperélelmiszer, hanem bizonyos tápanyagok kölcsönhatásának köszönhetőek a pozitív eredmények, tehát az étrendet kell megreformálni. Sok zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, teljeskiőrlésű gabonát, omega-3 zsírsavakban gazdag magvakat, tengeri halakat érdemes fogyasztani, míg a finomított szénhidrátokat (pl. fehérlisztes pékáruk, cukrozott ételek) érdemes korlátozni, drasztikusan lecsökkenteni. Megállapították, hogy a mediterrán-, a norvég- és a japán diéta elemei védő hatásúak. Ezzel szemben a nyugati társadalmak étrendje rontja a tüneteket. De hogy mégis mondjak kiemelt ételeket: egy vizsgálatban 12 olyan tápanyagot találtak, melyek (főleg együttes) fogyasztásával csökkenthetők a depressziós tünetek. Ezek: folsav, vas, omega-3 zsírsavak, magnézium, kálium, szelén, cink, valamint B1-, B6-, B12-, C- és A-vitamin. Ezek alapján a leghatékonyabb ételek: a tenger gyümölcsei, halak, belsőségek, baromfihús, a zöld leveles zöldségek (paraj, sóska), saláták, paprika és a keresztes virágúak (például karfiol, káposzta), friss fűszernövények.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.