Az egészség nem egyetlen tett, hanem szokásaink összessége. Azzá válunk, amit rendszeresen teszünk.
Arisztotelész

Mennyit és mit egyen az óvodás? Mit csomagoljunk tízóraira a kisiskolásnak? Min változtassunk, ha aznap edzése van? Mit tehetünk, ha válogatós, ha túl sovány vagy éppen duci? A legtöbb szülőben gyakran felmerül a kérdés: vajon helyesen összeválogatott étel kerül-e csemetéjük tányérjára? Míg a babák 2-3 éves koráig rengeteg könyv és cikk foglalkozik azzal, hogyan etessük a piciket, a nagyobbak szüleinek mindeddig nem készült táplálkozási útmutató magyar szakembertől.

Örömmel tudatom, hogy 2016. április 28-án megjelent a Gyermek az asztalnál című könyvem, melyben a 3-15 éves korosztály szüleinek, nagyszüleinek pedagógusoknak adok tanácsokat: mit tehetünk azért, hogy az étkezés egészséges, ugyanakkor örömteli legyen? A könyv a táplálkozástudomány legfrissebb ajánlásai alapján körbejárja az egyes korcsoportok – óvodások, alsó tagozatosok és felsősök – szükségleteit, bemutatja, hogy az egyes élelmiszercsoportokból mikor és mennyit kellene enniük. A táplálkozási útmutatóban tippek, korosztályokra szabott mintaétrendek, valamint hasznos táblázatok várnak mindenkit, akinek napi kihívás az óvodás és általános iskolás korosztály helyes táplálása.

A Gyermek az asztalnál című könyvből ízelítőt talál. Kattintson az alábbi képre és lapozzon bele!

Kapható az Alexandra, Libri, Líra, Polc.hu könyváruházakban, a Bookline-on, a Müller drogériákban, valamint az Auchan hipermarketekben.

Rendeld meg a Líra könyváruházban!

Megrendelheted a Libri oldalán is.

Az Alexandra könyváruházban is kapható.

A Bookline oldalán is megvásárolható.

A Polc.hu oldalon is megrendelhető.

 

Ízelítőül álljon itt a könyv bevezetője:

Kedves Olvasó,
Dietetikusként azt vallom, hogy ha már gyerekkorban megtanítjuk a kicsiknek a helyes táplálkozást, életmódot, akkor később alig akad dolgunk. Nyilván ez az állítás ebben a formában túlzás, de az nem csak az étkezés esetében bizonyított tény, hogy az otthon berögzült szokások nagyon meghatározzák a felnőttkor minőségét. Éppen ezért nagy a felelősségük a szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak, akik kezdetben mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy minél egészségesebb legyen a gyermekük. A kisbaba érkezésére a legtöbb anyuka szakirodalom olvasásával készül. A könyvek, az internetes fórumok segítségével napról-napra követjük a magzat fejlődését, születés után a legkisebb probléma esetén is felhívjuk a gyermekorvost, a védőnőt. Óriási ovációval fogadjuk, amikor a csöppség elkortyolja az első kiskanálnyi almalevet. Táblázat segítségével követjük nyomon, hogy melyik hónapban milyen zöldséggel, gyümölccsel bővülhet a kicsik étrendje. A baba menüjéhez nem használunk sót, cukrot. Tudjuk, hogy a mézzel, a mandulafélékkel és társaikkal óvatosan kell bánni, nehogy allergiás reakciót váltsanak ki, de könnyen félre is nyelheti a kicsi. Egy szó, mint száz, megállapíthatjuk, hogy nullától – két-hároméves korig a tudatos táplálás számos szülőre jellemző.

Aztán hirtelen valami megváltozik, elérkezik a hároméves kor, amikor már gyermekünk a táplálkozás szempontjából is egyenrangú családtagként foglal helyet az asztalnál. Nincs több bébiétel, pépesített püré, ő is azt eszi, amit a többiek. És a legtöbb családban ilyenkor kezdődnek a problémák. Bizonyára Önök is ismernek kakaó-, joghurt-függő gyereket vagy olyan kicsit, aki nem hajlandó meginni a vizet csak a gyümölcslevet. De sok apróság részesíti előnyben a virslit a nap bármely szakában. Azokról a nagyobbakról nem is beszélve, akik számára a főtt ételt a dinoszaurusz falatkák jelentik sült krumplival. Az anyuka pedig nem érti, hogy mikor és mit rontott el. És miközben az ebéd után vacsorára is megfőzi a hisztiző gyerekének a virslit, lelkiismeretét azzal nyugtatja, hogy éhesen mégsem hajthatja álomra a fejét, és abban reménykedik, hogy az idő múlásával a virsli-korszakát is kinövi.

Nem csak a problémás gyerekek táplálkozása okoz gondot a szülőknek azonban. Amióta én magam is édesanya vagyok, és ez által az ismeretségi körömben is megszaporodtak a gyerekes családok, azt tapasztalom, hogy még a legkörültekintőbb édesanyáknak is vannak kérdéseik, sokszor ők is elbizonytalanodnak, hogy vajon helyesen összeválogatott étel kerül-e a gyerekük tányérjába.

Mert amíg az elválasztásról és a hozzátáplálásról megannyi szakirodalom található a könyvesboltok polcain, addig a nagyobbak étkezését mintha hanyagolnák. Ezért döntöttem úgy, hogy felelős édesanyaként és dietetikusként a nemzetközi és a hazai szakirodalmat megvizsgálva, felhasználva és a legújabb kutatásokat megismerve, készítek egy olyan könyvet, amely útmutató lehet a 3-15 éves gyermekeket nevelő családok számára.

A könyvben a három fő korcsoport, óvodás, alsó és felsős gyerekek fejlődési szakaszait és életsajátosságait vettem figyelembe. Részletesen megismertetem az olvasókat azzal, hogy milyen összetevőkből áll a helyes táplálék- és folyadékbevitel az adott korban. Kitérek a helyes étkezést könnyítő és megnehezítő tényezőkre. Tanácsokat adok arra vonatkozóan, hogy minél „gyermekbarátabb” legyen a menü és annak tálalása. Mivel ma Magyarországon minden negyedik, illetve ötödik gyerek túlsúlyos vagy elhízott, ezért ezzel a problémával nem lehet nem foglalkozni. Kitérek az étel intolerancia és allergia kérdéseire, az étkezési zavarokra is. Sőt egy külön fejezetet szentelek a nagyszülők részére, akiket sokszor vádolnak azzal felnőtt fiaik, lányaik, hogy ők rontják el az unokákat.

Találhatnak minden korcsoport számára egy nyári és egy téli mintaétrendet is, újszerű és hagyományos receptekkel.

Arra törekedtem, hogy a könyv nyelvezete minél közérthetőbb, könnyen befogadható legyen, de vannak esetek, amikor a szakmaiság elengedhetetlen, ezeknek a fogalmaknak a magyarázatát a könyv hátsó részében található Tudástárban különítettem el. Minden oldalon található egy „Tudta-e?” fülecske is, amely a témához tartozó érdekességet tartalmaz. Az irodalomjegyzékben további információhoz juthat a témával kapcsolatban a kedves Olvasó.

Ajánlom a könyvet a szülőknek, a nagyszülőknek, a dadusoknak, az óvónőknek, a pedagógusoknak és mindenkinek, akit érdekel a gyermekek táplálkozása.

Minden kedves Olvasónak testileg és lelkileg egészséges gyermeket kívánok!

Szeretettel: Antal Emese, dietetikus, szociológus, két kisfiú anyukája

 

 

Korábbi könyvek:

* Antal Emese, Schmidt Judit, Bíró Lajos: Mennyit, miért, hogyan? Táplálkozás és folyadékfogyasztás  In: Sokszínű egészségtudatosság, Springmed, 2015

* Dr. Palik – Antal – Dr. Karádi: Koleszterindiéta, Springmed Kiadó, 2014

* Kékes Ede, Antal Emese, Kiss István: A húgysavszint befolyásolása a táplálkozással. Hyperuricaemiában javasolt diétás megfontolások In: Hyperuricaemia, Literatura Medica, 2013          

 * Antal E., Bíró Lajos, Makara M, Szórád I, Varga T: Legyen egyensúlyban, Melánia Kiadó, 2009

Kövessen Facebook-on