Unod a rizst? Próbálj ki új köreteket! Válassz lassan felszívódó szénhidrátforrásokat! A köles, barnarizs, hajdina nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, a teltségérzet tovább tart. Nagyon változatosan készítheted őket: párolva, zöldségekkel, hússal főve, sőt rakott és töltött ételekhez is nagyon jól passzolnak. Léteznek előgőzölt verziók, ezek nagy előnye, hogy gyorsabban elkészülnek. Persze nem kell azonnal az összes hagyományos receptedet megreformálni, hozzá kell szokni az új ízekhez, állagokhoz. Kezdetben kis adagot készíts, kerüljön csak kóstoló a tányérra vagy a töltelékbe, mintegy kiegészítve a jól bevált rizst. Érdemes próbálkozni a fűszerezéssel, zöldfűszerekkel és az állagokkal is. A haladók választhatnak „reformköretet”, amelyek előre összeállított mixeket tartalmaznak és a gyártók sokszor a nagy kedvencemmel, a vöröslencsével kombinálják a gabonákat. Általuk új ételekkel egészítheted ki a menüsort, érdemes inspirálódni a keleti konyhaművészet receptjei közül. Nagyon fontos, hogy az arányokra odafigyelj! Egy tenyérnyi vékony szelet hús mellett a tányérod fele legyen párolt vagy nyers zöldség, a többi lehet gabona (kb. 20 dkg). Ha fogyni szeretnél, változtass az arányokon: növeld a zöldséget és csökkentsd a gabona mennyiségét! Én úgy szeretem a legjobban, ha a gabonákat eleve a zöldségekkel együtt főzöm, párolom, mert akkor kevésbé lesznek szárazak és átveszik a zöldségek aromáját.

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.