Bevallom, jobban szeretem a tavaszt és a nyarat, de ha beköszönt a hideg és megérzem a sült gesztenye illatát, egyrészt nem tudok neki ellenállni, másrészt rájövök, hogy a hűvös és sötét őszi, téli estéknek is megvan a maga szépsége, amitől jókedvre derülök, mert eszembe jutnak a karácsonyi vásárok. Tudtad, hogy a gesztenye gyümölcsnek számít? Nagy előnye, hogy bőven van benne rost, ami ha elég folyadékot iszol (!!!), segíti az emésztésed. Nagy a telítő értéke, ez azt jelenti, hogy könnyebben jóllaksz tőle. 100 grammnak 220-250 kalória (kcal) az energiatartalma, így uzsonnára például jó választás. Persze otthon is elkészítheted a sült szelíd gesztenyét. Tedd hideg vízbe, és amelyik feljön a felszínre, dobd el, hiszen valószínűleg kukacos. A gesztenyéket áztasd be legalább egy órára, még jobb, ha egész éjszakára vízben hagyod őket. Egy éles késsel vágd be a domború felüket (x helyett egy bemetszés kerüljön keresztirányban a gesztenye domborúbb felére, így kevésé szárad ki), majd tedd a szemeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd körülbelül 25-30 percig, időnként rázogasd meg, így fognak minden oldalon jól átsülni. Ha kész, takard le konyharuhával és 10 percig pihentesd. Fontos, hogy még melegen pucold meg őket.
  

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.