Nádcukor, barna cukor vagy kristálycukor? Teljesen mindegy, ugyanannyi a kalóriatartalma. Nem egészségesebb a barna cukor a fehér kristálycukornál, sőt a nádcukor sem az. Bár a barna cukrokban kimutatható némi vitamin és ásványi anyag, de nagyon kis mennyiségben.
Bár mostanság divat hibáztatni, azért nem kell rettegni a cukortól (legyen az répa- vagy nádcukor), de az ajánlás szerint a lehető legkevesebbet használj és fogyassz belőle! Mennyi az annyi? Egy egészséges, ülőmunkát végző 70 kg-os felnőttnek napi kb. 2000 kalóriára van szüksége és MAXIMUM napi 50 gramm (kb. 12 teáskanál) cukrot fogyaszthat. A maximum nem azt jelenti, hogy ennyit ajánlott, hanem azt, hogy ennyit még lehet anélkül, hogy komolyabban ártana. De nem csak a kávéba / teába kanalazott cukor számít bele, figyelj a rejtett cukrokra! Például a szószok, ételízesítők, gyümölcsjoghurt, müzliszeletek, üdítőitalok, gyümölcslevek, teák stb. is tartalmaznak hozzáadott cukrot. Mindig olvasd el az élelmiszerek címkéjén a tápérték információkat: a cukortartalmat is ott találod. Az elhízásért nem tehető felelőssé csupán egyetlen tápanyag (például kizárólag a cukor). Az energiaegyensúly a kulcs - bevitt, elfogyasztott étel és az elégetett kalória, azaz a mozgás.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.