Az ünnepi időszak igazi kihívás a cukorbetegek számára. Nehéz ilyenkor nem elcsábulni: kihagyni az édességeket és tartani a mértéket. Főleg, ha a vendéglátók noszogatnak, kínálgatnak újra és újra. Ha Te is cukorbeteg vagy, esetleg valamelyik családtagod az, figyelj oda jobban!
1) Ilyenkor gyakrabban kell megmérni a vércukorszintet.
2) A halászlé alig tartalmaz szénhidrátot, ha kenyér és tészta nélkül esszük.
3) Ha cukorbeteg vendég érkezik, figyelmességből készüljön neki valamilyen cukormentes, édesítőszeres sütemény. (Néhány nappal ezelőtt már írtam egy bejegyzést arról, hogy mely édesítőszerekkel lehet / érdemes sütni. )
4) Ha már a figyelmességnél tartunk: érdemes megkérdezni minden vendégtől előre, hogy van-e bármilyen táplálkozással összefüggő problémája, érzékenysége, betegsége. Illetve vendégként is jobban jársz, ha Te magad előre felhívod erre a házigazdák figyelmét.
5) Cukorbetegként ragaszkodj a meghatározott szénhidrát mennyiséghez, válaszd a lassú felszívódásúakat. Például teljes kiőrlésű kenyerek, barna rizs.
5) Alkohol - energiát és szénhidrátot tartalmaz, inkább a száraz fehérbor javallott a krémlikőrök és édes italok helyett.
6) Figyelmes vendéglátóként ne tukmáld az ételt, a cukorbeteg majd eldönti miből és mennyit ehet.

 

 

 

 

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.