Az édesburgonya valóban egészségesebb mint a sima burgonya?
Nos, a helyzet természetesen összetetebb és mondhatni nézőpont kérdése! Ma már gyakran választhatunk pl. éttermekben köretként sima burgonya helyett édesburgonyát, és sokan meg is teszik ezt, azt gondolva, hogy egészségesebb köretet fogyasztanak. A sima burgonya ezáltal kissé “démonizálva” lett, de itt az ideje, hogy megvédjem ezt a szuper élelmiszert. 

- Ha bő olajban kisütött édesburgonyát választasz köretként, nincsen nagy különbség a kettő között, mind a kettő extrán gyorsan felszívódó szénhidráttá válik
- Ha megváltoztatod a “klasszikus”, magyaros fogyasztási módját a burgonyának, máris jobb lesz a glikémiás indexe: burgonyapüré helyett készíts inkább visszahűtött ecetes burgonyasalátát
- Szinte minden étkezés mellé ajánlott a zöldségek fogyasztása, de a burgonya esetében különösen igaz: lassíthatod a felszívódását pl. egy finom zöldsalátával
- Az egyszerűcukor-tartalma kevesebb, mint az édesburgonyának, bár ez talán a nevéből is egyértelmű lehet sokak számára
- A nyári burgonya víztartalma magasabb, így szénhidráttartalma némileg alacsonyabb
- Szénhidráttartalma mindössze a negyede a (ál)gabonákénak, és fajtától függően az édesburgonyáétól is alacsonyabb

Tehát összességében a sima burgonya nem olyan élelmiszer, amit egy kiegyensúlyozott étrendbe ne lehetne beilleszteni! Nálunk mindig van otthon, hiszen egyszerű és nagyon jól variálható élelmiszer. Most éppen egy zöldséges egytálétel készült belőle, de nagy rajongói vagyunk az osztrák krumpli salátának is.

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.