Blog
A hazai felmérések azt mutatják, sajnos egyre kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mint amire a szervezetünknek szüksége lenne. Az Eészségügyi Világszervezet ajánlása alapján 400-500 gramm lenne az ideális napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás.
De miért is olyan fontos számunkra, hogy naponta fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt?
- alacsony az energia-, viszont magas a víztartalmuk
- a szabad gyökök elleni harcban kiemelkedően teljesítenek
- csökkentik számos betegség kockázatát
Fogyasztásuk során a vitaminok, ásványi anyagok, növényi hatóanyagok összehangoltan vesznek részt és segítik a szervezet immunvédelmét.
Hasznos tippek, amire érdemes odafigyelni!
- A gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztás előtt mindig alaposan mosd meg!
- Nassolás helyett inkább gyümölcsöt, gyümölcssalátát egyél!
- Ha édességre vágysz, edd önmagában a gyümölcsöket, de meg is forgathatod őket magas kakaótartalmú olvasztott étcsokoládéban!
- A frissen szeletelt zöldségekhez jól illik egy alacsony zsírtartalmú mártás.
- Hüvelyeseket se felejtsd el, mert magas a rost-, illetve a fehérjetartalmuk!
- A zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó ételeket rövid ideig szabad párolni vagy gőzben főzni, így megőrzik a bennük lévő értékes tápanyagokat!