Van egy hatalmas, dús diófa a szomszédunkban, ami szerencsére a kerítésünknél van és átnyúlik hozzánk számos ága. A kisebbik fiam ilyentájt mindig szokott szólni, hogy “mama, ma is menjünk diót szedni!”, úgyhogy ősszel suli után rendszeresen az a programunk, hogy begyűjtjük a lehullott diót. Na persze a gyűjtés után a törése az mindig keményebb dió! Szoktak kapni belőle a barátok, rokonok is, na meg persze madarak! A fiaim erre is mindig ügyelnek, hogy nekik is hagyjunk, olyan cukik!

A dió ára sajnos az egekben van, úgyhogy így pláne öröm, hogy jut egy kevés ilyen módon. Szeretem is beépíteni a saját és a fiúk étrendjébe: gyümölcs mellé, zabkására, salátára, süteményekre, de szokott itthon lenni olaj is, azt kifejezetten szeretjük.

Mit érdemes tudni a dióról?

- ha a héjat eltávolítjuk, kb. 50-70%-nyi “beltartalmat” tudunk kinyerni
- a nélkülözhetetlen aminosavak közül mind a nyolcat tartalmazza, de mégsem tekinthető teljes értékű fehérjeforrásnak
-  dió olaja esszenciális, az emberi szervezetnek nagyon fontos
- többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag
- a dió az egyetlen olajos mag, amely jelentős mennyiségű alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaz, amely az omega-3 zsírsavak közé tartozik
ha nem használod fel, akkor érdemes fagyasztóba tenni, akár egy hónapig is eláll (gondosan csomagold be!)

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.