Január 17-én van az olasz konyha napja. Ebből az alkalomból nézzük csak meg, melyik raguhoz melyik tésztafélét érdemes választani. Nem mindegy ugyanis, hogy a mellé kínált szósz vagy mártás paradicsomos, tejszínes, húsos vagy zöldséges. Az olaszok főleg durumtésztát esznek.

1) A darabos, zöldséges szószokhoz a vastagabb tészták passzolnak (fusilli - azaz az orsócska; vagy a papfojtó tészta).
2) A sűrű, húsos ragukhoz (pl. bolognai) a szélesmetélt (tagliatelle) illik, mert könnyebben megmarad rajta a mártás.
3) A lágyabb, tejszínes szószokhoz, pestókhoz pennét (tollhegytésztát) vagy spagettit válassz.
4) A tenger gyümölcseivel készült könnyű paradicsomos mártásokhoz vagy a legegyszerűbb fokhagymás olívás szószhoz a spagetti a nyerő választás.
5) Tésztasalátának ideális a farfalle, azaz a masnitészta és a penne is.
7) A paradicsomos, húsos/halas ragukhoz jól illik a penne, mert a redőibe jól bele tud ragadni a szósz.

Amit érdemes az olaszoktól ellesni, hogy mindig friss és jó minőségű alapanyagokat használnak, ráadásul könnyű kevert salátával indítják az étkezést, tehát a zöldségbevitelt tutira kipipálják.
Személyes kedvencem a paradicsomos, tonhalas penne: egyszerű és nagyszerű. Zöldség is és fehérje is van benne bőven.

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.