Ezennel elindítom a spórolási tippek sorozatomat, mellyel az a célom, hogy az előttünk álló nehéz időszakban néhány tippel lássalak el téged.

Az 1. részben vegyük át, hogy hogyan tudsz faragni az élelmiszerek költségein!

 

1. Bevásárlás előtt nézd meg a boltok nyomtatott vagy online újságjait!

Kuponok és leértékelések mindig voltak és valószínűleg lesznek is. Itt az ideje, hogy a bevásárlás előtt kicsit jobban belemélyedj abba, hogy mi hol lesz akciós. Lehet, hogy több helyre kell elmenned érte, de sok ezer forintot spórolhatsz azzal, ha résen vagy! Sőt, azt is érdemes figyelni, hogy bizonyos boltok zárás előtt már napközben is akciós termékeket tehetnek ki!

2. Mielőtt boltba mész, nézz körül, hogy mi van otthon!

Ezalatt nemcsak azt értem, hogy listát kell írni, hanem azt is, hogy bevásárlás előtt alaposan nézd meg, hogy mi van a kamrádban, hűtőben, mélyhűtőben. Nem szerencsés, ha valamiből véletlenül sokat megveszel, aztán nem fogy el, és végül a kukában végzi.

3. Legyen menüterveződ!

Legyen az a telefonodon, számítógépeden, vagy kockás papíron, legalább egy hétre előre tervezd meg, hogy mit fogsz főzni, és mihez kell nyúlnod célirányosan a boltok polcain.

4. Jöhetnek a saját márkás alapanyagok!

Attól még, hogy egyes alapanyagok csomagolása nem a leghívogatóbb, és az adott lánc saját terméke, lehetnek nagyon jó minőségűek. Böngészd a címkéket, hiszen sokszor az olcsóbb élelmiszerek összetétele is nagyon jó lehet. Ne hagyd, hogy a jó marketing félrevezessen!

5. Térj vissza a klasszikus ízekhez!

Nagyon szeretem az ázsiai konyhát, de valljuk be, más nemzetek receptjeinek megalkotásához sok olyan hozzávaló szükséges, melynek borsos az ára. Itt az idő, hogy egyszerűsítsd a fogásaidat: nem kell cifrázni, vissza kell találni az egyszerűbb, szezonális alapanyagokhoz: tojás, zab, könnyű fehér húsok, egyszerű tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, zöldségek. Ez az időszak valószínűleg nem az lesz, amikor a tél közepén eperrel, hanem mondjuk almával dobod fel a zabkásádat.

6. Ne menj éhesen boltba!

Ha kopog a szemed, akkor hajlamosabb lehetsz az impulzívabb vásárlásokra. A bevásárlásokat úgy időzítsd, hogy előtte biztosan egyél valamit, hiszen ezzel is sok fölösleges költségtől tudod magadat megkímélni. Nálunk például az vált be, hogy szombaton egy alapos reggeli után megejtjük a bevásárlást, így biztosan csak az kerül a kosárba, amire tényleg szükség van.

7. Vásárolj egyszerre többet!

Na persze, nem feltétlenül arra gondolok, hogy hamar romlandó termékekből szerezz be egyszerre sokat, hanem ha akció van, akkor néha érdemes pl. lisztből, burgonyából, rizsből többet beszerezni. Mindig gondoskodj a megfelelő tárolásról!

8. Próbáld ki az online rendelést!

Ha interneten rendelsz, lehetőséged van egyszerre több bolt kínálatát összehasonlítani. Igyekezz olyan szállítási időpontot találni, ami a lehető legolcsóbb!

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.