Tudtad, hogy a világon vannak úgynevezett „kék zónák”, melyek arról híresek, hogy az itt élők kiemelkedően magas életkort élnek meg?

 

A 2000-es években indult egy kutatás Dan Buettner amerikai író és felfedező vezetésével, aki különböző szakemberek segítségével elkezdte kutatni ezeket a zónákat, és feltárni azt, hogy az itt élő emberekben mi lehet a közös. Elárulhatom, hogy nem valami fiatalító, titkos patak vize csordogál ezeken a területeken: általánosságban elmondható, hogy nagy hasonlóság van ezeknek az embereknek az életmódjában. Nem csodaszert szednek, hanem az életmódjuk járul hozzá a testük és lelkük karbantartásához.

 

Azért jutottak eszembe ezek a „kék zónák”, mert ez is azt bizonyítja, hogy mennyire ott van a kezünkben a saját egészségünk kulcsa. Úgy látom, hogy nagyon sok ember azt gondolja, azt várja, hogy valaki majd megoldja helyette az egészségi problémáit: legyen az egy orvos, egy gyógyszer, egy étrendkiegészítő, egy lelkes barátnő, egy mindent tudó szomszéd…

 

Tudom, sokszor nagyon nehéz magunkba nézni, és felfedezni azt, hogy bizonyos dolgokat csak mi vagyunk képesek megoldani. Nekem például sokszor problémát jelent azt, hogy szeretnék sok helyen megfelelni, mindennek és mindenkinek eleget tenni, segíteni, ötletelni, aktívnak maradni. De van, hogy az elemek egyszer csak lemerülnek! És ezt piszok nehéz beismerni, önkontrollt gyakorolni, és saját magamnak is azt mondani, hogy „Emese, ebben döntened kell, és ezt csak te teheted meg, senki más”.

 

Na és mik az én állandó tippjeim arra, hogy hogyan legyen neked is saját „kék zónád”, és minél tovább legyél egészséges? Nekem ez az 5 alapvető javaslatom van, a többi pedig rajtad áll!

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.