Még mielőtt bárki is gyanakodna, nem vettem részt kocsmai verekedésben, a sérülésem egy szerencsétlen találkozásból fakad, mely köztem és egy autós sorompó között történt. Bámészkodtam, miközben a sorompót leengedték, és sajnos az orrom bánta az "ismerkedést". Az ijedtségen kívül nagy gond nem volt, azonban pár hétre ez a két kis seb fogja díszítette az arcomat. Nem is lennék dietetikus, ha erről nem a sebgyógyulás és a táplálkozás kapcsolata jutna eszembe! 

 

A szervezet szöveteinek külső hatásra bekövetkező folytonosság hiányát nevezzük sebnek: kicsit leegyszerűsítve tehát: amikor sebed keletkezik, akkor az érintett terület szöveteiben „megszűnik a kapcsolat”. A seb persze elkezd gyógyulni, amely egy sajátos, gyulladásos folyamat. A sebek teljes gyógyulásához akár 40-70 napra is szükség lehet, ez alatt az idő alatt pedig különböző fázisokon megy keresztül az érintett szövet.

Nem is gondolná az ember, de a táplálkozással is tudunk segíteni a sebek gyógyulásán!

 

Hogyan tudod elősegíteni ezt a folyamatot?

kollagénben gazdag ételek, étrend-kiegészítők fogyasztásával (pl. csontból főtt, sokáig főzött húsleves, marhakollagén, halkollagén).

fehérjében gazdag ételek fogyasztásával (sovány húsok, halak, tojás, tejtermékek, diófélék, hüvelyesek, stb.)

megfelelő vitaminok és ásványi anyagok szervezetbe juttatásával (főleg C-, A-, D-, E- és K-vitamin, B-vitamincsoport, vas, szelén, cink, mangán)

magas antioxidáns-tartalmú zöldségek, gyümölcsök bőséges fogyasztásával

elegendő folyadék fogyasztásával (a dehidratáció kedvezőtlen hatással lehet a sebgyógyulásra)
 

Természetesen komolyabb sebek, hegek eltüntetéséhez orvosi beavatkozásra és egyéb készítményekre is szükség lehet, illetve a megfelelő külső sebkezelés is mindenképpen fontos. A táplálkozás egyfajta „utógondozás” ebben az esetben, de érdemes erre is hangsúlyt fektetni.

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.