Nagyon szomorú hírt olvastam a héten egy Amerikában történt esetről: egy 18 hónapos csecsemő meghalt, mert csak gyümölccsel és zöldséggel táplálták.A történet összetett, és nem is szeretném részletezni, mert belegondolni is szörnyű egy ilyen példátlan esetbe: inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy milyen óriási felelősség van a szülőkön a táplálkozás kérdésében, melyet a gyermeküknek biztosítanak. Napjainkban egyre több diéta és életmód irányzat követhető, melyek bizonyos része orvosilag indokolt lehet, viszont olyanok is akadnak, melyeket csak úgy, mindenféle előkészület, vizsgálat, és tápanyagpótlás nélkül (pl. vitaminokkal) elég rizikós elkezdeni. A rizikó abban van, hogyha nem megfelelő számodra a diéta irányzat, akkor bizony olyan hiánytünetek léphetnek fel a szervezetedben, amivel csak nagyobb bajt okozhatsz (pl. hormonális és anyagcsere problémák). Gondolj bele, hogyha egy felnőttnél ekkora galibát tud okozni bizonyos alapanyagok kiiktatása, akkor mi a helyzet egy fejlődésben lévő gyermek szervezetének esetében…Semmi akadálya annak, hogy a gyermekünknek megmutassuk a legkülönlegesebb zöldségeket és gyümölcsöket, és olyan fogásokat készítsünk, amiben a növényi eredetű alapanyagok kapnak hangsúlyt. Sőt, mindenkit arra bíztatok, hogy próbáljunk meg olyan jól evő gyerekeket nevelni, akik a rántotthúson és a csupasz kenyéren kívül mást is szeretnek. Bizonyos összetevők pótolhatók étrend-kiegészítőkkel, de a gyermekeknél a kiegyensúlyozott, vegyes étrend a javasolt. Ha ez bármilyen okból nem kivitelezhető (pl. egészségügyi probléma, intolerancia, allergia, stb.) akkor főleg szükséges dietetikus szakemberhez fordulni, aki segít abban, hogy minden szükséges tápanyaghoz biztosan hozzájusson a gyermek is.
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.