Szezonális zöldségek és gyümölcsök májusban
Mindig hangsúlyozom, hogy mennyire fontos a szezonalitás, és az, hogy főleg olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk, melyek helyben teremnek.Minden hónapforduló előtt szeretnék nektek készíteni egy listát az én kedvenc szezonális zöldségeimről és gyümölcseimről, azok jó tulajdonságairól és felhasználási módjairól.
A májusi szupersztárok:
cukkini: alacsony energiatartalma miatt (32 kcal/100 g) testtömeg csökkentő étrendbe abszolút beépíthető, készíts belőle cukkini tócsnit, rakott cukkinit.
eper: nagy arányban tartalmaz a C-vitamin mellett folsavat, káliumot és B6-vitamint, készíts belőle epres-banános turmixot tejjel vagy növényi itallal, lekvárt, hogy egész évben veled lehessen csodás íze.
bordás kel (pak choi): gazdag forrása a K- és C-vitaminnak, folsavnak, szelénnek, béta-karotinnak, köretként, pici vajon megpárolva, még roppanósan finom, illetve ha bármilyen ázsiai tésztaételt csinálsz, a bordás kel tökéletes alapanyag lesz.
hónapos retek: a retek magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, ráadásul nemcsak nyersen finom, hanem fűszeresen megsütve is, illetve érdemes kipróbálni a retek savanyítását is.
karalábé: fontos ásványi anyaga például a szelén, a kálium, a kalcium, a magnézium, én nyersen szeretem a legjobban, de akár sütőben is sütheted, darált hússal töltve.
spenót: nagyon gazdag folsav- és vasforrás, így várandósoknak kifejezetten javasolt a fogyasztása. A spenót főzelékért az egész családom és én is odavagyunk, de a spenótos-tejszínes tészta az igazi nagy kedvenc. A spenót leveleket gyakran használom salátában dióval, kecskesajttal is, amit szintén ajánlok neked is.
zöldborsó: magas a fehérjetartalma, felhasználását tekintve igazi nagyágyú: nálunk gyakran készül zöldborsófőzelék, de borsókrém is, sőt a vállalkozó kedvűek összedobhatnak köleses-fetás-zöldborsós salátát is.
spárga: folsavban rendkívül gazdag, kalóriatartalma alacsony, persze ha az ember baconbe tekeri és hollandi mártással tálalja, akkor már egészen más a helyzet, de megéri kipróbálni ezt a receptet.
rukkola: speciális ízét sokan szeretik, főleg az olaszok nagy kedvence. A folsav- és a K-vitamin-tartalma jelentős, valamint a leveles zöldségekre jellemző B1- és B2- vitamin, illetve karotin-tartalmát emelhetjük még ki. Nemcsak saláta alapként, hanem rukkola pesztóként is megállja a helyét, mandulával ízesítve.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.