Újra itt a medvehagyma szezon!Nagyon jó dolgom volt a hétvégén: vendégségbe mentünk, ahol a házigazda gyönyörű kislánya szedett nekem egy csokor medvehagymát. A kertjükben nő, így most már minden évben lesz egy biztos lelőhelyem. Ők már az első hajtásokat fel is használták, pogácsát is sütöttek belőle. Szerencsére abból is kaptam, nagyon finom volt.A boltok, piacok polcain már találkozhatsz ezzel az üdítően friss zöld hagymafélével. Azonban ha felkerekednél, és te magad szeretnéd begyűjteni, akkor Dél-Dunántúlon, a Dunántúli-középhegységben, főként a Nyugati-Mecsek, a Zselic és a Keszthelyi-hegység, valamint a Nyírség nyirkosabb erdeiben találkozhatsz vele főleg. Valószínűleg fel fogod ismerni, mert ilyenkor az egész erdőt medvehagyma illet lengi be.Azonban nagyon figyelj arra, hogy össze ne téveszd a gyöngyvirággal!Készülhet belőle pogácsa, beledagaszthatod valamilyen sós, kelt tésztába, de szuperül illik főzelékekbe (zöldborsó, vöröslencse), vagy akár medvehagyma pesztót is készíthetsz belőle. Érdemes akár több adagot lefagyasztani, így az év többi részében is élvezheted ezt a szezonális hagymafélét.
Néhány érdekesség a medvehagymáról:
a magyar elnevezése valóban a medvékre utal, ugyanis a macik előszeretettel fogyasztják erősítőként, amikor előjönnek téli álmukból (mondjuk medvehagyma keresés közben inkább ne találkozz össze vele)
a népi orvoslás úgy tartja, hogy legalább olyan kedvező hatása van a fogyasztásának, mint a fokhagymának
ezeknek a hatóanyagoknak köszönhetően gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatását több szakirodalmi írás is kiemeli
főzés/sütés során levelét és hagymáját is fel lehet használni
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.