Húsmentes élet idős korban: milyen egészségügyi kockázata van? Egyre több tanulmány vizsgálja azt, hogy milyen élettani hatása van, ha valaki csökkenti vagy teljesen elhagyja az állati eredetű élelmiszereket. Természetesen ez mindig egyéni döntés (egészségügyi, etikai stb.), de ha valaki emellett dönt, mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni.Idősebb korban általában a fizikai aktivitás fokozatosan csökken, az emésztés lassul, az immunrendszer gyengül, gyakoribb az étvágytalanság, az alultápláltság. Alapvetően egy egészséges felnőtt embernek minél többféle élelmiszerre, kiegyensúlyozott táplálkozásra van szüksége, amely az összes tápanyagot tartalmazza. Minél inkább kihagyunk valamit az étrendünkből, annál nagyobb az esélye annak, hogy hiányállapot alakulhat ki. Így van ez az állati eredetű termékek esetében is. Az állati eredetű táplálékok, így a tej és tejtermékek fogyasztása különösen fontos 60 éves kor felett, mert az „izomépítő” állati fehérjéken túl nagyobb mennyiségben tartalmaznak kalciumot, illetve a kalcium beépüléséhez szükséges D-vitamint, amely a csontos egészségéhez is hozzájárul. Ezen kívül nagyon jó állati fehérjeforrások a húsok, a tojás és a hal is.Melyek tehát a legfőbb indokok, melyek az időskori fehérjefogyasztás mellett szólnak?
a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokban gazdagok,
segítenek megakadályozni az izomvesztést rendszeres testmozgás mellett,
hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, csökkentik az esendőség kockázatát.
Idősebb korban az izomvesztés csak akkor mérsékelhető, ha a megfelelő fehérjebevitel mozgást is végzünk. Gyalogolj, kertészkedj, tornázz, stb. tehát minden nap, amely testmozgást szereted és az egészségi állapotodnak megfelelő!
 
 
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.