Vért adni menő dolog!Manapság egy kezemen meg tudnám számolni, hogy mikor ülök egyhuzamban fél órát. Na, a véradás az pont ilyen, úgyhogy ilyenkor legalább van egy kis időm szusszanni és gondolkodni. Az jutott közben eszembe az Országos Vérellátó Szolgálat-nál ülve (feküdve), hogy milyen szerencsés az, aki sokszor tud vért adni, az ugyanis azt jelenti, hogy a szervezete képes arra, hogy másokon is segítsen. Sajnos rengeteg ember, sok esetben nők szenvednek vérszegénységben, ami számos problémát tud okozni. A vörösvérsejtek mennyisége vagy minősége lecsökken, leggyakoribb tünet a bőr és a kötőhártya halványsága, sápadtsága. Egyéb tünete lehet még a fáradékonyság, fázékonyság, ingerlékenység, a koncentrálóképesség romlása, de gyakran okozhat álmatlanságot, fülzúgást, szédülést, fejfájást, de akár ájulást is. Természetesen - mint megannyi más egészségügyi probléma esetében - érdemes a táplálkozásban is keresni a megoldást és a segítséget (súlyosabb vérszegénység esetében a kezelőorvossal való egyeztetés elengedhetetlen). Kifejezetten vérképző ételek nincsenek, de nézzük meg, hogy melyek azok, amik kedvezően hatnak a vérképzésre:
Zöld leveles zöldségek, spárga, sóska
Máj
Húsok (marha, sertés, vadhús)
Halak
Tojás
Hüvelyesek
Olajos magvak
Fontos információ még:Az állati eredetű, magas vastartalmú élelmiszerek általában háromszoros hatékonysággal szívódnak fel a növényi eredetűekhez képest.C-vitamin fogyasztása javasolt a magas vastartalmú ételek mellé, mert segíthetik a felszívódást.Aki teheti, az menjen, és adjon vért! Nők évente 4 alkalommal, férfiak pedig évente 5 alkalommal tehetik ezt meg, az alkalmak között minimum 8 hétnek kell eltelnie.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.