Hogyan előzhető meg az érrendszer elmeszesedése? Az érelmeszesedés egy kezdetben láthatatlan, testünkben lezajló folyamat, azonban ha nem foglalkozunk a megelőzéssel, súlyos tünetei is lehetnek (szívinfarktus, stroke). A különböző életkorban más jellemző a prevencióra, lássuk melyek ezek:
Bármilyen korban is vagy, a változatos táplálkozás és az életkornak megfelelő mozgás legyen mindig alap!
20-30 éves korban: fiatal vagy, jó eséllyel buzog benned az erő és a tettvágy. Amilyen szokásokat most kialakítasz, jó eséllyel elkísérnek életed végéig. A fiatalkori elhízás, magas koleszterinszint és vérnyomás mind abba az irányba vezetnek, hogy elváltozás alakuljon ki. Egyél minél változatosabban, egészségesebben, próbálj ki különböző sportágakat, melyekben örömödet leled.
40-50 éves korban: az érelmeszesedés folyamata sajnos ekkor már felgyorsul, ezért különösen fontos a megelőzés fontossága ebben a korban (is). Kockázati faktort jelent itt a fentieken kívül például a cukorbetegség. Csökkentsd a zsírok, a vörös húsok fogyasztását, egyél olajos magvakat, halakat, sétálj, mozogj mindennap.
60 éves kor felett: ilyenkor már egyre jobban előtérbe kerül az egészség és annak megőrzése, de ez nem jelenti azt, hogy ne élvezhetnéd a nyugdíjas éveket. A torna, a mozgás ebben az életkorban még fontosabb! Keress edző partnert (a párodat, a szomszédot), hiszen ha plusz motivációd van, a mozgásra is több kedved lesz. Figyelj oda, hogy ebben az életkorban a szervezetnek nagyobb az igénye a folyadékbevitelre, gyakran fogyassz leveseket, gyógyteákat, vizet és persze kiegyensúlyozottan táplálkozz!
 
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.