Azt szinte mindenki tudja, hogy aki vegetáriánus étrendet folytat, az nagy valószínűséggel nem eszik húst. Na de mit nem eszik az, aki vegán? És aki peszkateriánus? A mai posztomban a vegetáriánus étrendi irányzatokról szeretnék neked egy kicsit bővebben mesélni, és arról, hogy milyen élettani hatása van annak, ha kizársz bizonyos élelmiszereket az étrendedből.Azt már az elején szeretném hangsúlyozni, hogy dietetikusként elsősorban az élelmiszerek szervezetre való hatását vizsgálom – azt, hogy valaki etikai okokból zár ki bizonyos alapanyagokat, az egy teljesen más terület (bár az is nagyon izgalmas téma).Te is észrevehetted, hogy egyre népszerűbbek a növényi alapú ételek, alapanyagok – és persze az ezzel kapcsolatos hírek, információk is. Egy nemzetközi előrejelzés szerint 2040-re Földünk lakosságának csupán 40%-a fog hagyományosan előállított húst fogyasztani (forrás: MDOSZ). A növényi forrásból készült ételek többek között pl. vitaminokhoz, antioxidánsokhoz juttathatják hozzá a szervezetet, azonban arra is ügyelni kell, hogy mi történik akkor, ha nem pótoljuk az állati eredetű élelmiszerekből származó tápanyagokat, hiszen a szervezetünk megfelelő működéséhez ezeknek a pótlása szükséges. Fehérjék: az állati eredetű alapanyagokban található az összes nélkülözhetetlen aminosav, amleyekből a fehérjék épülnek fel. A növényi fehérjeforrások kisebb biológiai értékűek, tehát aki nem fogyaszt pl. tejet, tojást, húst, annak ügyelnie kell arra, hogy naponta fogyasszon hüvelyeseket, szójaterméket, olajos magvakat, gabonaféléket. Omega-3 zsírsavak: a tengeri halak, az azokból készült olajok és tengeri algák kitűnő omega-3 zsírsav források, ha valaki ezeket nem fogyasztja, akkor a szintén magas omega-3 zsírsav-tartalmú magokat (pl. repce, kender) eheti napi rendszerességgel.Vas: a húsok, a halak kitűnő vasforrásuk, hiányuk esetén mindenképpen szükséges vasban gazdag gabonákat, zöldségeket és gyümölcsöket pótolni (pl. búzakorpa, tökmag, szezámmag)Cink: jó cinkforrás lehet a máj, a tojás, növényi alternatívák közül pedig a hüvelyesek, szójatermékek, illetve ha fogyasztás előtt áztatjuk vagy csíráztatjuk pl. a különböző babokat, gabonákatJód: részt vesz az anyagcsere szabályozásában, sajnos a kizárólag növényi alapú táplálkozás csekély mértékben járul hozzá a megfelelő beviteléhez. Érdemes rendszeresen jódozott sót (pajzsmirigy betegek ezt orvossal egyeztessék), illetve tengeri zöldségeket (pl. alga). Ha ez kivitelezhetetlen, akkor étrendkiegészítő formájában érdemes fogyasztani. Kalcium: ezt mindenki tudja, hogy a tej és egyéb tejtermékek a legjobb kalciumforrások, de szerencsére sok növény is: a kelkáposzta, a petrezselyem, a kínai kel és a pak choi. Figyelem, a növényekből származó kalcium felszívódása sajnos messze elmarad a tejtől, ezért pótlása étrend-kiegészítőkkel is javasolt lehet.B-12 vitamin: B12- vitamint csak az állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak, ekképp növényi forrásai nincsenek, ezért ennek pótlása szintén kiemelten fontos étrend-kiegészítőkkel abban az esetben, ha valaki egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű élelmiszereket.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.