Fogyasztható és minőségét megőrzi – nem ugyanazt jelenti! Az élelmiszereken található címkéket többféle szempontból is érdemes olvasni és értelmezni: egyrészt nagyon hasznos információkat tartalmaznak az adott étel vagy ital tápanyag- és kalóriatartalmáról, és persze a szavatosságáról.Sokszor azonban bele lehet bonyolódni a jelentésekbe, úgyhogy arra gondoltam, hogy segítek neked ennek tisztázásában. Hogy miért fontos ez?Magyarországon és világszerte is sajnos rengeteg élelmiszer végzi a kukábanegy 2019-es adat szerint Magyarországon évente kb. 65 kilogrammnyi élelmiszert dob ki egy háztartás (a kutatást a Nébih - Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei végezték)szintén a Nébih kutatása alapján derült ki az is, hogy a magyar fogyasztók mindösszesen 38%-a van tisztában azzal, mit jelent a dátumoknál a fogyaszthatóság és a minőségét megőrzi jelölés.Hogyan tudsz az élelmiszerpazarlás ellen a saját háztartásodban tenni?
rengeteg, már elkészült étel van, amit le lehet fagyasztani: gondolj csak a húslevesre, a bolognai ragura, de még az aprított hagyma is alkalmas fagyasztásra.
minden héten legyen legalább egy olyan étel a menüben, ami kifejezetten „maradék mentő”: a kissé már megviselt cukkini még tökéletes lesz krémlevesnek
ismerd az ételedet, ha pl. egy gabonapehelynek pár hete lejárt a minőség megőrzési dátuma, szimplán vizsgáld meg. Ha illatra, állagra megfelelőnek találod, akkor elfogyaszthatod.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.