Minden nap egy alma, az orvost távol tartja! Gondolom, te is találkoztál már ezzel a mondással, aminek kialakulása természetesen nem a véletlennek köszönhető, ugyanis az alma valóban egy szuper gyümölcs! (Azért legalább napi 4 adag gyümölcs/zöldség az ajánlás, 1 alma nem elég...) Nálunk idén már készült is belőle kétféle finom nassolnivaló, almaszál és almachips (a poszt végén a receptet is megosztom veled), a fiúk nagyon szeretik, csoki helyett nagyon jó alternatíva, ha édességre vágynak.Most, hogy szezonja van, és a pirosan mosolygós almáktól kezdve a savanykás zöldeken át mindenfélét találsz a polcokon és a zöldségesnél, érdemes kicsit megvizsgálnunk ezt a gyümölcsöt.
- az almától sok diétázó a fruktóztartalma miatt kissé ódzkodik, de nem kell "félni" tőle, a glikémiás indexe alacsony. Azért egy kis diót, korpás kekszet egyél hozzá!
- az alma 80-85%-a víz, pozitív hatással van a bélrendszer működésére (pláne, ha nyersen fogyasztod)
- az almában pektin is található, ami a bélflórád igen jó barátja tud lenni
- az alma számos ásványi anyagot, vitamint tartalmaz. Un. flavonoidok is találhatóak benne, amelyek antioxidánsok és az alma héjában találhatóak (ha bírod, akkor érdemes héjával együtt fogyasztanod a kerek gyümölcsöt)És ahogy ígértem, jöjjön az én kedvenc receptem:
Almachips hozzávalók:
- 3-4 alma
- 1 citrom leve
Elkészítés:
- Az almákat mosd meg, és a lehető legvékonyabbra szeleteld fel. Én zöldségpucolót szoktam használni, ezzel elég gyorsan el lehet végezni a szeletelést.
- Szedd ki a magokat és locsold meg a citrommal az almákat, hogy ne barnuljanak meg!
- 120 fokra melegítsd elő a sütőt, majd sütőpapírral bélelt tepsibe borítsd bele az almaszeleteket úgy, hogy ne érjék egymást. Nekem kb. 90-100 perc elég szokott lenni (félidőben megfordítom őket).
- Ha letelt a sütési idő, még ne vedd ki az almát a sütőből, csak kapcsold ki és hagyd egy kicsit állni őket, így még ropogósabbak lesznek.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.