Beszéljünk őszintén a menopauzáról!A mai társadalomban még mindig tabunak számítanak bizonyos témák, és ezek közé tartozik a klimax is. Azt gondolom, hogy sok nő, hogyha nyíltan tudna erről beszélni, kevésbé élné meg görcsösen a szervezetében zajló változást. Ez a folyamat egy testet és lelket is érintő tünetegyüttes, általában egyénfüggő, hogy kinél mikor megy végbe. Kinél mikor kezdődik a menopauza?
Nőknél 45-60 éves kor között
Férfiaknál 50 éves kor körül
Most elsősorban a hölgyeket érintő változásokról szeretnék veled néhány információt megosztani.Mi történik ilyenkor a nők szervezetében?A petefészkek idővel egyre kevésbé reagálnak a különböző hormonokra (LH és FSH). A tüszőérés nem megy végbe, aminek ösztrogénhiány lesz a következménye.Mik a menopauza jelei?
- vérzészavar, majd a menstruáció elmaradása
- fejfájás, ingadozó hangulat
- bőr- és nyálkahártya-szárazság
- izzadás, hőhullámok
- anyagcsere-lassulás
- csontritkulás
Sajnos a biológiával nem lehet szembe menni, azonban megfelelő életmóddal nagyon sokat tudsz javítani az életminőségeden. Helyes táplálkozás és valamilyen kímélő mozgásforma lesz a legjobb barátod ebben az időszakban. Sajnos a biológiával nem lehet szembe menni, azonban megfelelő életmóddal nagyon sokat tudsz javítani az életminőségeden. Helyes táplálkozás és valamilyen kímélő mozgásforma lesz a legjobb barátod ebben az időszakban.Ha olyan tüneteket tapasztalsz, ami jelentősen ront az életminőségeden, akkor érdemes felkeresned egy menopauza szakambulanciát, ahol hozzáértő orvosok lesznek a segítségedre.
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.