A dietetikus akkor is dietetikus, ha vért adni megy. Nem egy ismerősömtől hallottam, hogy a szükséges orvosi beavatkozást a koronavírus miatt hónapokat kellett tolni. Most már azt látom, hallom, hogy szerencsére újra indulnak az orvosi ellátások, és visszaáll a régi rend. Emiatt is gondolom úgy, hogy most még nagyobb szükség van arra, hogy aki megteheti, az menjen el önkéntes véradásra! Nyáron a vérkészletek egyébként is lecsökkennek, és te is tudod, hogy a műtétekhez sokszor életmentő, ha megfelelő csoportú vér rögtön rendelkezésre áll. Elmúlt héten én is véradásra mentem és az foglalkoztatott, hogy mit érdemes előtte és utána enni, illetve inni. Te tudod, hogy mit érdemes szem előtt tartani, ha vért adsz? Na nézzük!
- véradás előtt közvetlenül egyél "rendesen"
- legyen tápanyagokban dús az eledeled, de ügyelj arra, hogy ne fogyassz túl zsíros, koleszterindús ételeket, mert a levett vér magas zsírsavtartalma előnytelen lehet a feldolgozás szempontjából
- fontos, hogy igyál bőségesen folyadékot, hogy elkerüld a rosszullétet és az ájulást
- mivel a véradás során viszonylag jelentős mennyiségű vért vesznek le tőled, a szervezetednek ez nagyobb megterhelést jelent, amely ellen megfelelő kalória- és folyadékbevitellel védekezhetsz
- miután eltávolítják a tűt, 5-10 percet érdemes pihenni, illetve rögtön utána érdemes akár fél liter folyadékot is fogyasztanod.
Ahogy a Magyar Vöröskereszt oldalán olvashatjuk, ne feledd: "Nemcsak úgy mutathatsz példát a világnak, hogy sportolóként rekordokat döntesz, vagy zenészként megírod a legnagyobb slágert, hanem úgy is, hogy a véreddel megadod másnak a lehetőséget az életre!
Ha vért adsz, amellett, hogy segítesz másokon, lehetőséget adsz, hogy jobb hely legyen a világ!"
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.