"Válasszuk a hazai, szezonális gyümölcsöket, zöldségeket!" - szoktam mondogatni. De akkor miért van a kezemben a mangó - ezt kérdezed, ugye???Ilyenkor nyár kezdetén nagyon szeretem, hogy egyre több gyümölcsöt tudok az asztalra tenni. Általában a szezonális és a hazai gyümölcsöket preferálom, de ha valami kihagyhatatlan akciót találok, akkor nem nehéz elcsábulnom nekem sem. A hétvégi bevásárlás során szuper jó áron jutottam mangóhoz, aminek bevallom, nem tudtam ellenállni. Nagyon szeretjük az ízét. Ha te is látsz jó áron, és még nem kóstoltad, nem érdemes kihagyni! Én leggyakrabban a zabkásámat szoktam vele díszíteni, de van, hogy más gyümölcsökkel turmixolom össze. A mangó, azon kívül hogy egzotikus gyümölcs, szerencsére számos jótékony tulajdonsággal is bír, de van, akinek problémát okozhat a fogyasztása:
- 100 grammnyi mangó 60 kalóriát tartalmaz
- ebben a mennyiségben 36,4 mg C-vitamin van
- egy átlagos mangó 300-340 gramm
- Indiában több mint 4000 éve ismerik ezt a gyümölcsöt és szerepel a mindennapi étrendben
- az éretlen mangót zöldségként tálalják, mint savanyúság és csatni, míg az érett gyümölcsből salátát, lekvárt, fagylaltot készítenek
- a mangót úgy érdemes felvágni, hogy éles késsel bevágsz egészen a magig, és apró darabokat levághatsz belőle vagy keresztirányban bevagdalod, majd ki tudod fordítani: úgy fog kinézni, mint egy sündisznó
- a mangó allergiás reakciót is kiválthat az arra érzékeny egyéneknél, amely már a gyümölcs pucolásánál is kialakulhat
- figyelj, ha véralvadásgátló gyógyszert szedsz, mert a hatását a mangó magas K-vitamin tartalma csökkentheti!
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.