Az egyik barátnőm, ha megérzi a kapor illatát, legszívesebben a világból is kifutna. Gyerekkorában az óvodában tökfőzeléket kellett ennie, amin rengeteg kapor volt, a történetnek sajnos nem lett jó vége... Azóta még a kapor gondolatától is kirázza a hideg. Néha talán bele se gondolunk, hogy mennyire befolyásolja az életünket az orrunk és a szaglásunk. Rengeteg étel és alapanyag illatához kötődik például gyerekkori emlékünk, melyet ha megérzünk, rögtön visszarepülünk nagymamánk mellé a konyhába (vagy akár az óvoda étkezőjébe, egy tál tökfőzelék fölé ). Ezeket az emlékeket nemcsak az ízek, hanem az illatok is előhozhatják. Sajnos a COVID19 járvány miatt gyakran találkozhatsz, vagy akár te is tapasztalhatod, hogy a vírus sok beteg esetében befolyásolja a szaglószervet. Úgy tűnik, hogy a koronavírus a támasztósejteket támadja meg, amelyek a szaglóneuronok mellett találhatóak. Ezáltal azok nem tudják támogatni a szaglósejtek tevékenységét. Kutatási eredmények szerint a COVID19 vírus az agyban lévő szaglóközponthoz is elérhet és gyulladást idézhet elő.
Mit érdemes tenni, ha átmenetileg zavar keletkezik a szaglószervünkben:
- tedd vonzóbbá a fogásokat intenzív aromájú szószokkal, fűszerekkel
- kísérletezz különböző állagú és hőmérsékletű ételekkel
- fogyassz szoba-hőmérsékletű vagy hideg ételeket
- kerüld a bő olajban sült fogásokat
- egyél semlegesebb ételeket, rizst, tésztát, párolt zöldséget.
 
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.