Ha azt mondom, hogy egy különleges, aranyszínű, édes, folyékony élelmiszernek van ma a világnapja - tudod miről beszélek? A Százholdas Pagony cuki macijának kedvenc elemózsiáját, a mézet ünnepeljük ma! A mézhez a fogyasztók többféle jótékony tulajdonságot kapcsolnak: egészséges, biológiailag aktív anyagokat tartalmaz, és persze a hízás veszélye nélkül fogyasztható. Szerinted ez mind igaz? Íme, ezeket érdemes tudni erről a fontos és nagyon finom élelmiszerről:
- a méz 80-85 százalékban szénhidrátokat, 16-19 százalékban vizet tartalmaz
- a fennmaradó alig egy százaléknyi részben találjuk meg a virágpor maradványait, a méhből származó enzimeket, az ásványi anyagokat és a vitaminokat is
- 30-40 százalékban fruktózt (gyümölcscukor) 25-35 százalékban pedig glukózt (szőlőcukor) tartalmaz
- rendkívül energiadús élelmiszer: 100 gramm méz energiatartalmát különböző források 300-330 kcal közé teszik
- a kristálycukornál egészségesebb, de magas kalóriatartalma miatt tévesen hiszik róla, hogy fogyókúrás étel
- a mézben – a cukortól eltérően – azonban vannak ásványi anyagok, sőt vitaminok is: előbbiekből a vas, a cink, a mangán, a réz és a króm említésre méltó, utóbbiak közül a B1-, B2-, B5-, B6-, C- és K-vitamin emelhető ki, azonban ezek hasznosulásához legalább annyi mézet kellene ennünk, mint Micimackónak
- a népi orvoslásban régóta népszerű alapanyag: javasolják megfázásra, rekedtségre, álmatlanságra, nyugtalanságra, az immunrendszer támogatására és fejfájásra is, sőt, sebkezelésre is szokták alkalmazni.A mézet tehát mértékkel, de szinte bárki fogyaszthat, ez alól kivételt képeznek
- a csecsemők,
- a nagyon legyengült immunrendszerű betegek,
- és a gyomorégéstől, gyomorfekélytől szenvedő betegek.
A cukorbetegek a mézet gyors vércukoremelő képessége miatt, szigorú szabályok, és betartott mennyiségi korlátok mellett fogyaszthatják.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.