Ó, bárcsak mondhatnám, hogy ez a kép most készült... Nosztalgiáztam a hétvégén, és megtaláltam ezt a kókuszdiós fotót, ami Balin készült, amikor egy konferencián jártam ezen a csodálatos szigeten. Mostanában nagy népszerűségnek örvend az állati zsiradékok és a napraforgó olaj lecserélése kókuszból készült termékre. A kókuszból ezen kívül gyakran készítenek szárított "chipset" is, melyet egyre több bioboltban és nagy áruházban is megtalálsz. Mielőtt levennéd a polcról, érdemes tudnod, hogy milyen tulajdonságokkal bír ez a zsiradék, ezért összeállítottam neked egy "kis kókuszhatározót".
az érett kókuszdió kiszárított húsából vonják ki a kókuszolajat, olvadáspontja 24 Celsius
a kókuszolaj és a kókuszzsír tulajdonképpen ugyanaz, csak elnevezésben és halmazállapotban más, nálunk szilárd formában található meg a boltokban
könnyen emészthető, ezért emésztési, zsírfelszívódási problémákkal küzdőknek, májbetegeknek javasolt a (mértékletes) fogyasztása, többek között az alultápláltság megelőzése érdekében is
nem egy kifejezettem diétás alapanyag
sütésre, párolásra, főzésre egyaránt alkalmasa vegetáriánus étrendben gyakran helyettesítik vele az állati eredetű zsiradékokat és a vajat
a kókuszchipset süteményekre, zabkására is rakhatod, önmagában is nagyon finom ropogtatnivaló
Nagyon sok olyan cikket lehet olvasni, ami szerint a kókuszolaj valóságos csodaszer, azonban ezt érdemes fenntartásokkal kezelned. Csupán kevés bizonyíték szól amellett, hogy jelentős hatása lenne a gyulladásos folyamatokra vagy a bakteriális fertőzésekre. Tehát összességében azt javaslom, hogy érdemes lehet kipróbálni a kókuszból készült zsiradékokat, de ne feledd, itt is a mérték és a változatosság a fő szempont! Vegyítsd a használatát más, szuper olajokkal, például olívából, dióból, tökmagból, lenből készült társaival.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.