Szerinted mi a közös a képen látható hússzelet és a zöldborsó között? Nem, most nem arra gondolok, hogy milyen jól passzol a vasárnapi ebédnél a hús mellett a rizibizi.
A hasonlóság nem más, mint az ízük. Hihetetlen, ugye? Pedig ez ma már a valóság, ugyanis a zöldborsó remek alapja azoknak a húshelyettesítő ételeknek, melyek ízre és állagra is közelítenek az állati eredetű alapanyagokhoz. Persze sokan ráfogják, hogy ez bizony egy 21. századi divat irányzat, azonban dietetikusként fontosnak tartom megvizsgálni a témát. A hús utánzatok valóban a mai kor "találmányai", egyre több helyen találkozhatsz te is ezekkel. Összegyűjtöttem neked néhány fontos tudnivalót ezekről a hús  alternatívákról:
a növényi alapú húshelyettesítőknek alacsonyabb a zsírtartalma
magas a rosttartalmuk
telített zsírsavból kevesebb van bennük
előállításuk környezetbarát
De mi a helyzet az igazi húsokkal? Le kéne róla mondanod? Tény, hogy a túlzott állati zsiradék fogyasztás szív-és érrendszeri, illetve egyes daganatos betegségek kialakulásához is vezethet, de azt gondolom, hogy a megoldás itt is az arany középút megtalálásában van. Milyen érvek szólnak a húsfogyasztás mellett?
bizonyos vitaminok zsírokban jobban oldódnak
vérszegénység és vashiány esetében nem szabad elhagyni a húsételeket
az összes esszenciális aminosav megtalálható a húsokban
ha teheted, válassz jó minőségű, hazai és háztáji húsokat, melyeknek tisztában vagy a forrásával, amivel kevésbé szennyezed a környezeted.
Nagyon fontos, hogy általánosítani nem lehet, táplálkozási tanácsokat csak személyre szabottan érdemes adni, hiszen például a legyengült fizikai állapotban lévő embereknek, a gyerekeknek, vagy az időseknek nem érdemes radikálisan visszafogni a húsfogyasztásukat. De ha te megfelelő fizikummal rendelkezel és egészséges vagy, akkor beiktathatsz olyan napot hetente-kéthetente, amikor mellőzöd a húst, és helyette tojást vagy tejtermékeket eszel. Ha csak növényi ételeket eszel azon a napon, akkor ügyelned kell a megfelelő fehérjefogyasztásra, egyél borsót, babot, lencsét, szóját!
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.