Nyilván mostanában sok a stressz az életedben, ami érthető. Te hogy reagálsz? Alig tudsz enni pár falatot, nincs étvágyad? Vagy a másik véglet: folyton csipegetsz, nassolsz, stresszevő vagy? A tartós stressz igénybe veszi az egész szervezetet, az immunrendszerre is nagyobb terhet ró. Ráadásul ilyenkor a vitaminok és ásványi anyagok fokozottan kiürülnek, ezért volna különösen fontos odafigyelni az étrendedre. Lássuk, mire volna különösen szükséged és miben találhatóak meg nagyobb mennyiségben ezek az anyagok:
C-vitamin: citrusfélék, zöldpaprika, fejes saláta
béta-karotin: sütőtök, sárgarépa, zöldlevelű zöldségek, narancs- és citromsárga színű gyümölcsök
folsav: babfélék, spenót, más zöldlevelű zöldségek, sárgarépa, brokkoli, zöldborsó, avokádó, olajos magvak, narancs, banán, sárgabarack
E-vitamin: avokádó, olajos magvak (mandula, dió, mogyoró), növényi olajok (napraforgó-, búzacsíra-, dióolaj)
cink: vörös húsfélék (csak ritkábban fogyaszd!), teljes kiőrlésű kenyerek, gabonák, tojás, száraz hüvelyesek, olajos magvak, máj, tenger gyümölcsei
szelén: napraforgómag, diófélék, halak (tőkehal, tonhal),
probiotikumok: kefir, joghurt
prebiotikumok: gabonák, vöröshagyma, csicsóka, banán, méz, fokhagyma, póréhagyma
ómega-3 zsírsavak: tengeri halak (vadlazac, szardínia, makréla) – legalább heti kétszer
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.