Porcukorral vagy anélkül?Nem bírtam ki az eperszezonig.Tudtad, hogy több C-vitamin van benne, mint a citromban? Persze a spanyol vagy a görög eper közelébe sem ér a finom magyar epernek (ami valójában szamóca). Bemelegítésnek jó volt. Milyen sok jó emlék kötődhet egy ételhez. Kiskoromban Mamikám gyakran készített felvert tojásfehérjével eperhabot, ez volt a kedvenc nyalánkságunk. Még mindig fel tudom idézni azokat a tavaszi napokat, ahogy az asztal körül ücsörögve türelmetlenül vártuk a percek alatt elkészült finomságot. Barátnőm pedig azt mesélte, hogy azért örül annak, hogy tavasszal van a születésnapja, mert olyankor az anyukája mindig epres túrótortát készít, aminél nincs finomabb kombó. Milyen igaza van! Szóval ha itt lesz a szezon, ne fogd vissza magad. Csak pár hét, használd ki. Egye a család minél többször (ha a pénztárca engedi). Sose méret vagy szín szerint vásárolj a piacon, hanem bízd magad az orrodra. Szerintem a „zamatos” szót az eper ihlette. Talán még maszkon keresztül is lehet érezni, melyiknek igazán intenzív az illata. A választott gyümölcs legyen fényes, illatos, egységes színű, élénkzöld „gallérral”. Mindenképp dobozban vidd haza, úgy kisebb az esélye, hogy megnyomódik. Hűtőszekrényben, rétegenként konyhai papírtörlőre téve egy műanyag dobozban pár napig eláll. Persze a legjobb, ha csak annyit vásárolsz, ami egyszerre el is fogy.
Íme néhány érv az eper mellett azon kívül, hogy nagyon finom. (Persze dietetikusként azt mondom, ne erőltesd a porcukrot, mert anélkül is kellően édes.)
1. Több benne a C-vitamin, mint a citromban, támogatja az immunrendszert.
2. Agyserkentő – tanulás mellé kiváló! A benne található anyagok hozzájárulnak az agy és az idegrendszer működéséhez, a memória serkentéséhez.
3. Cukorbetegek is ehetik. Magas rosttartalma és alacsony glikémiás indexe miatt beilleszthető a diétába.
4. Védi a szívet. A benne található anyagok (polifenolok, flavonoidok) jótékony hatással bírnak a szív- és érrendszer egészségére.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.