Zöldségchipset sütöttem uzsonnára.
Azért is szeretem, mert így a fiaim is többféle zöldséget esznek. Az otthon készült verzióban az a nagyszerű, hogy én döntöm el, mennyi és milyen zsiradékot, sót használok és tuti, hogy valódi zöldségből készül. Ha ugyanis egy-két pillantást vetsz a bolti zöldségchipsek összetevőire és kalóriatartalmára, hát lehet, hogy dobsz egy hátast a meglepetéstől. „Tejmentes” – még szép!, „cukormentes” – alap, mit keresne benne cukor? „gluténmentes” – naná, hiszen nem gabonából van. Vagy mégis? Sajnos ki kell ábrándítsalak, a boltok polcain találhatóak olyan zöldséges nasik is, amik nyomokban sem láttak zöldséget, néha még krumplit sem.Rizslisztből, kukoricalisztből, burgonyalisztből, keményítőből, zöldségporokból, zsiradékból, aromákból állnak, sokszor hozzáadott cukorral. Ráadásul ha megeszel egy egész zacskóval, akkor akár egy ebédnyi kalóriamennyiséget is magadhoz veszel úgy, hogy utána éppenséggel éhesnek is érezheted magad. Persze tisztelet a kivételnek. Létezik zöldségchips valódi zöldségből, csak böngészni kell a csomagolást és nem automatikusan bepakolni a kosárba, ha tetszik a zacskón lévő kép, grafika. Szóval legyél körültekintő! Próbáltad már házilag készíteni? Cékla, édesburgonya, cukkini, sárgarépa – én ezeket szoktam sütni. Meghámozom, nagyon vékonyra felszeletelem, egy tálban spriccelek hozzá egy kis olíva olajat. Ilyenkor lehet sózni és borsozni, bár van, aki arra esküszik, hogy csak utólag sózzuk. Egyenletesen eloszlatom a zöldségeket egy sütőpapíros tepsin, majd 200 fokra előmelegített sütőbe teszem és kb. 10 percig sütöm. Ha még nem ropogós, plusz pár percig sütöm, de vigyázni kell, mert nagyon könnyen megég. Jó kis délutáni nasi.
 
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.