Vitaminbomba – nagyon szeretem ezt a szót. Hát bizony, így tavasz elején nyakunkon a tavaszi fáradtság, ránk férne a mindennapos vitaminbomba. Köszönhetően a járványhelyzetnek, legtöbbünknek nem csak egy szimpla tavaszi fáradtsággal kell megküzdenie. Jelmondatom: Sok zöldség, gyümölcs és folyadék!
1. Lehetőleg válaszd a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket! Ez most persze nem könnyű az elkövetkező hónapban, de már nem kell sokat várni. Addig is egyél almát, déligyümölcsöket, káposztát, céklát, sütőtököt, hagymát. A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek is megőrzik vitamintartalmukat. A C-vitamin-tartalmuk viszont főzés, sütés hatására jelentősen csökken, szóval inkább rövid ideig párold, vagy hirtelen pirítsd enyhén ropogósra.
2. Lehetőleg ne tárold több napig vagy hetekig a zöldséget, gyümölcsöt, mert szép lassan elveszítik vitamintartalmukat. Most, amikor egyébként azt mondjuk, hogy lehetőleg csak hetente / kéthetente egyszer járj bevásárolni. Hát igen, ez is kihívás most. Emiatt ismét ajánlom a fagyasztottakat vagy a savanyúságot. Persze a ráncosabb bőrű almát is megeheted, ne pazaroljuk az élelmiszert, csak tudd, abban kevesebb a vitamin.
3. Szedj D-vitamint, napi 1500-2000 NE (azaz nemzetközi egység) az ajánlott dózis! Ma már tudjuk, ezt ételekkel fedezni nem lehet az őszi, téli, tavaszi időszakban.
4. Fagyasztott gyümölcsből készíts smoothie-t vagy turmixokat. Kísérletezhetsz a zöldlevelű salátákkal, spenóttal, céklával, répával is, a jobb íz kedvéért például almával kombinálva. Ezt akár minden nap ihatod.
5. Töltsd tele a poharad naponta többször! Vízzel… Sokan nem tudják, de a bágyadtság oka nem csak a vitaminhiány lehet, hanem az, hogy kevés vizet isznak. Minimum napi 8 pohár víz, levesek, turmixok, smoothie-k segítenek pótolni a folyadékot.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.