Eleget alszol? Megvan a napi 7-8 óra? Gyakran felriadsz, rosszakat álmodsz és hánykolódsz az ágyban? Vagy éppenséggel nyugodtak az éjszakáid és reggel kipihenten ébredsz? Lehet, hogy nem is gondolnád, hogy mindez attól is függ, hogy mennyit mozogtál és mit, mikor ettél előző nap. Holnap – március 18-án – van az Alvás Világnapja. Ebből az alkalomból jövök néhány alvásminőséget javító tippel.
1. „Több testmozgás, jobb alvás - jobb alvás, több testmozgás” – A napközbeni mozgás javítja az alvás minőségét, aki aktív, az jobban tud aludni. Ez fordítva is igaz: aki keveset alszik, kevésbé tud aktív lenni napközben. Napi 10 000 lépés megtétele, 30 perc közepes intenzitású mozgás (például erőltetett séta) már sokat segíthet abban, hogy pihentetőbb legyen az alvásod.

2. Az utolsó étkezés és a lefekvés között teljen el minimum 2 óra!
3. Kerüld a nehéz ételeket vacsorára! A zsírosabb, kalóriadúsabb ételek tovább maradnak a gyomorban, így gátolják a nyugodt alvást.
4. Az adagok is okozhatnak gondot. Ha túlságosan teleeszed magad vacsorára, akkor a gyomrodat feszítő ételadag refluxos panaszokat (gyomorégés, felböfögés) is okozhat.
5. Egyél naponta ötször, ne hagyd ki az uzsonnát! Így biztosan nem farkaséhesen ülsz le vacsorázni, tehát a nap utolsó étkezésekor kevesebb, könnyebben emészthető étellel is beéred majd.
6. Érdemes vacsorára magas fehérjetartalmú ételeket enni, inni. Ilyenek a sovány húsok, halak, tej, joghurt. (Persze mellé legyen zöldség is!)
7. A kálium, magnézium, B6-vitamin segítik az izmok ellazulását. A zab, a banán és az olajos magvak bővelkednek ezekben. Ez is egyedi, mert van, akinek nem tesz jót az esti gyümölcs természetes cukortartalma, míg mások bátran ehetik ilyenkor is.
8. Óvatosan az esti szénhidráttal! Vacsorára inkább lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó ételeket válassz! Próbáld a quinoát, hajdinát vagy a hüvelyeseket (pl. bab, lencse). Lehetőleg kerüld a fehér lisztből készült táplálékokat (kenyér, pékáru, sütemények, mert ezek gyorsan megemelik majd leejtik a vércukorszintet, amitől nem tudsz majd jól aludni.
9. Koffein: nézd meg az étrend-kiegészítők és italok címkéit, miben lehet koffein, amiről nem is gondolnád. Ezeket ebéd után már ne fogyaszd.
10. Ne este próbáld bepótolni a napközben kimaradt folyadékmennyiséget! Lefekvés előtt 2-3 órával már csak keveset igyál. Különben arra ébredsz majd, hogy muszáj kimenned a mosdóba az éjszaka közepén.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.