A koffein hatása egyénfüggő. Ha valaki túllépi a számára még megfelelő mennyiséget, erős szívdobogást, álmatlanságot és idegességet is érezhet. Ha az említett tüneteket tapasztalod magadon, ideje behúzni a kéziféket! Lehetőleg ne vegyítsd a különböző koffeinforrásokat: ha kávéztál, akkor néhány óráig ne igyál fekete teát, kólát vagy energiaitalt, mert az lesz a vége, hogy túlpörögsz és ideges leszel.
Ha kiegyensúlyozott az életmódod, akkor a koffeinfogyasztás elvileg nem okozhat gondot, amennyiben nem léped túl a napi 400 mg-ot (ez körülbelül 4 csésze hosszúkávénak vagy 8 csésze fekete teának felel meg). Ehhez természetesen az is szükséges, hogy ne dohányozz, alkoholt csak kis mennyiségben fogyassz, kiegyensúlyozottan táplálkozz és rendszeresen sportolj. Ez a nemzetközi ajánlás, de ahogy fentebb írtam, lehet, hogy Te érzékenyebb vagy. Figyelj a jelekre!
A közhiedelemmel ellentétben a koffeines kávé és a tea is hozzájárulhatnak a folyadékbevitelhez. A koffein ugyan enyhén vízhajtó hatású, de ezek az italok víztartalmuk függvényében mégis számítanak. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy egy csésze eszpresszót vagy egy nagy pohár tejeskávét iszol. Elárulom, hidratáció szempontjából az utóbbival nyersz. A koffeintartalom változó: átlagosan 100 mg koffein van 1 csésze eszpresszóban, 30-70 mg 1 csésze teában. 1 mg koffein 1,17 ml folyadékvesztést jelent. 1 csésze (200 ml) tea koffeintartalma kb. 70 mg, így ha ezt iszod, kb. 82 ml folyadékveszteséget könyvelhetsz el. Ugyanakkor mivel 200 ml-t ittál meg, de csak 82 ml-t veszítettél, a nap végén tehát 118 ml folyadékot fogyasztottál pluszban.

 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.