„Edd magad szépre!” Mi a közös Szilágyi Áron olimpiai bajnokban, Hámori Ildikó színésznőben és Lovász Lászlóban, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökében? Mindhárman a híres Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai voltak. Az ország egyik legjobb középiskolájában előadni nagy büszkeség, nekem pedig az idei Fazekas+Fesztiválon lehetőségem nyílt rá. Az online rendezvényen egyébként kb. 100-an adtunk elő három fő téma köré csoportosulva (gazdaság, tudomány, egészség). „Edd magad szépre!” – én erről beszéltem. Hasznos és izgi téma, a tiniknek pedig különösen fontos a külsejük, ezzel motiválhatóak. Mutatom a fő pontokat: Ha valakinek ápolt, egészséges a bőre és a haja, máris nagy lépést tett afelé, hogy szépnek érezze magát és mások is annak lássák. A legszuperebb kencék, pakolások, kozmetikumok sem érnek sokat, ha valaki nem figyel oda arra, mit és mennyit eszik.
1. A-vitamin: Hiánya felelős számos bőrproblémáért, ezért érdemes gyakran olyan ételeket enni, amik gazdagok A-vitaminban: tengeri halak, tojássárgája, tej, zöld / vörös / sárga színű zöldségek. Zsírban oldódó vitamin, tehát a salátára mindenképp érdemes olajos magokat szórni vagy olíva olajat löttyinteni.
2. C-vitamin: A kollagénről biztosan hallottál már. Ez a rostos kötőszövet felel a bőr rugalmasságáért, de részt vesz a haj és a körmök felépítésében is. Termelődéséhez nélkülözhetetlen a C-vitamin. Különösen gazdag C-vitaminforrás a zöldpaprika, brokkoli, káposzta, saláta. Viszont sütés és főzés hatására könnyen lebomlik, ezért érdemes a zöldségeket, gyümölcsöket nyers formában is fogyasztani.
3. B-vitaminok. Nélkülük berepedezhet a szájzug vagy elszíneződhet a bőr.
4. Vas: Ha fésülködés után tele a hajkeféd kihullott hajszálakkal, könnyen lehet, hogy vashiányos vagy. Fontos, hogy rendszeresen egyél húsokat, halakat és időnként májat is, mivel az állati eredetű vas jobban hasznosul, mint a növényi.
5. Fehérje: A hajad lehet, hogy amiatt hullik vagy töredezik, hogy nem eszel elegendő fehérjét. A húsok, tej, tejtermékek, tojás és a hüvelyesek (bab, lencse, borsó) kiváló fehérjeforrások.
6. Folyadék: Víz nélkül a bőröd száraz, a szemed karikás lesz. Ha napi 2-2,5 liter vizet megiszol, már pár nap után észleled majd a pozitív változást.
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.