Egyszer szülinapomra kaptam ezt az „olívabogyó-hajót” és rendszeresen bevetettem a vendéglátáskor, mindig nagy sikert aratott.(Bárcsak már ott tartanánk, hogy vendégek jönnének hozzánk!) Most előszedtem és a családnak tálaltam a gusztusos bogyókat uzsonnára. A fiaim szeretik, én csak felnőttkoromban kaptam rá az ízére. Lehet zöld, fekete, kicsi, nagy, magozott vagy magozatlan, töltött: bármi jöhet.
Egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem zöldség, hanem gyümölcs, amit az olajfáról szüretelnek. Mondok mást: nincs külön fekete fajta. Az éretlenül szüretelt olajbogyó még zöld, az érettebb barna vagy sötétlila. A csemege feketét egy anyaggal kezelik, attól válik olyan sötétté. Nyugi, az egészségre veszélytelen ez a festékanyag. Nálunk mindig van otthon 1-2 üveggel, de az igazán finomakat kimérve lehet kapni a csemegepultokban. Ha még nem kóstoltad, próbáld ki! Fontos, hogy ne feledkezz meg a sótartalmáról! Ha salátába kevered vagy pizza feltétként használod, fogd vissza a sószórót!
Beszéljünk az olívaolajról is. Az olajfa bogyójából többféle minőségű olaj készülhet. Mindig olvasd el a címkét, nehogy mást vásárolj, mint amit szeretnél:
1. A legértékesebb a hidegen préselt extra szűz olívaolaj. Készítésének egyik alapkritériuma, hogy a fáról való leválasztást követő rövid időn belül meg kell kezdeni a bogyók sajtolását, ellenkező esetben a gyorsan meginduló erjedés lerontja az olaj minőségét. Az extra szűz jelölés még nem jelent minőségi garanciát: a nagy forgalmazók általában összekeverik sok-sok termelő olaját és saját márka alatt árusítják. Érdemes megkóstolni a termelők gondosan készített saját olajait is. Nem véletlen, hogy milyen más íze és illata van mondjuk egy spanyol vagy egy görög falusi étteremben felszolgált olívás salátának.
2. A második sajtolásból származó szűz olívaolaj ugyanúgy készül, mint az extraszűz, csak a sajtolás során nem kell olyan szigorú követelményeknek megfelelni. Íze kevésbé karakteres.
3. A harmadik sajtolásból készült sima olívaolajat szintén hidegen sajtolják, aztán finomítják.
4. Az olívapogácsa-olaj (sansa / pomace) a leggyatrább minőség: a szétzúzott és már kipréselt termést kilúgozóüzemek veszik át és vegyi eljárással kinyerik belőle a maradék olajat. Az olaszok ezt már nem is javasolják emberi fogyasztásra, de nálunk azért kapható ilyen. Ami gyanúsan olcsó, annak böngészd át a címkéjét!
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.