Vigyázz a szívedre és a párodéra is!- ez a gondolat jutott eszembe Valentin nap alkalmából. Mi másról is beszélhetne ezen a napon egy dietetikus, mint a szívbarát táplálkozásról? Mit érdemes enni?! Íme a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentő ételek:
- Heti kétszer fogyassz halat: az omega-3 zsírsavak rugalmassá teszik az érfalakat.
- Zöldség és gyümölcs: ezekből naponta többször is fogyassz! A zöldségek közül a brokkoli, káposzta és a spenót legyen a favorit, a gyümölcsök közül rendszeresen egyél narancsot, gránátalmát és áfonyát!
- Válts nagy élelmi rost-tartalmú gabonafélékre: a teljes kiőrlésű liszteket és a belőlük készült tésztákat, péksüteményeket, müzliféléket fogyaszd bátran!
- Az olajos magvak pozitívan befolyásolják a koleszterinszintet. Válaszd a sózatlan verziót: egy maroknyi dió, mandula, mogyoró legyen az adag.
- Keresd az omega-3 zsírsavakban gazdag olajokat: például lenmag-, dió-, repceolaj.


Mit érdemes kerülni?
- Csökkentsd a sót: mellőzd az után sózást, sőt a sós rágcsálnivalóknak sincs keresnivalója a kamrában.
- Ne süss bő olajban, iktasd ki a rántott dolgokat a vasárnapi menüből (is)!
- Csökkentsd a cukorfogyasztást: a cukros süteményeket, üdítőitalokat!
- Mérsékeld a finomított lisztből készült ételeket (pl. fehér kenyér, péksütemények).
- Ezeket csak ritkán vásárold: zsíros húsok, húskészítmények, szalámik, kolbászok, májkrémek
- A rendszeres, túlzott mértékű alkohol nem tesz jót, csak ritkán és mértékkel fogyaszd!
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.