Savanyúság, savanyúság, savanyúság! – sokszor mondom, hogy róluk se feledkezz meg, ha a zöldségköretet tervezed. Olcsóbbak, mint a friss zöldségek és ezeket is lehet variálni, változatossá teheted velük az étkezést. Napi ötször kellene zöldséget vagy gyümölcsöt enni. Miért ne lehetne az egyik a savanyúság? Az ecetes helyett ettél már fermentált savanyúságot? Íme egy kis ízelítő: Nem csupán gasztronómiai divat, hanem valójában egy régi tartósítási módszer: erjesztést jelent. Egy természetes folyamat, amikor a különböző mikroorganizmusok, baktériumok vagy gombák a növekedésükhöz az élelmiszert olyan közegként használják, amelyben kémiai reakció történik. Általában gyökérzöldségeket (például répát), káposztaféléket, uborkát, paprikát, karfiolt, brokkolit, tököt vagy retket szoktak így tartósítani. Hogy miért ajánlom? Az így készült savanyúságok nagyon ízletesek és finomak. Segítik az emésztést, támogatják a bélflóra egészségét (a probiotikumok miatt), támogatják az immunrendszert.A zöldségek saját vitamintartalma az eljárásnak köszönhetően megmarad, szóval fontos vitaminforrásokról és remek rostforrásokról beszélünk. Ha valaki nem bírja az ecetes verziókat, azoknak különösen ajánlott ezeket a savanyúságokat kipróbálni!
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.