Szalámi és steak – csak éppen hús nincs benne. Talán joggal háborodnak fel a húsipari szakemberek, hogy a „műhúsokat” így lehet nevezni. Hogy mik ezek? Növényi alapú húshelyettesítők, „alternatív húsok”. Még én is ízlelgetem ezeket a furcsa elnevezéseket.
Nem csak a vegetáriánusok számára készülnek, hanem azoknak, akik egészségügyi vagy környezetvédelmi okból szeretnének kevesebb húst enni, de mégis vágynak a húsélményre, az ízvilágra. Már itthon is kaphatóak ilyen termékek: megtalálod egyes élelmiszerboltok polcain vagy éppen gyorsétteremben is rendelhetsz ilyen hamburgert. Korábban sok volt a szójával készült termék, de allergizáló hatása miatt a cégek folyamatosan keresik az alternatívákat.A véleményem az, hogy nem baj, ha a növényi eredetű élelmiszerek felé tolódik el a táplálkozásunk. Ne érts félre, szeretem a húst, fontos tápanyagok vannak benne és eszem is. Ugyanakkor tartok húsmentes napokat. Érdemes követni a hazai táplálkozási ajánlást, az OKOSTÁNYÉRT. A tányérunk mintegy 20%-án kellene állati eredetű élelmiszernek szerepelnie. Tehát sokkal több zöldséget (napi fél kiló a gyümölccsel együtt) kellene fogyasztanunk. Mi magyarok több zsiradékot fogyasztunk mint amennyi ideális lenne, a növényi alapú műhúsoknak alacsonyabb a zsírtartalma, emiatt is pozitív változást hozhatnak. A rosttartalmuk magasabb, telített zsírsavból pedig kevesebb van bennük, ezek is pozitívumok.
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.