Hámozd minél vékonyabban! Ez fontos!Vagy csináld úgy, ahogy a nagymama: megmosta a sárgarépát, késsel kicsit megkapargatta a héj felső részét, és már mehetett is a levesbe. Milyen okosan csinálta!A sárgarépa tápanyagban leggazdagabb részei közvetlenül a héj alatt helyezkednek el. Ha vastagon hámozod, elvész a lényeg. A zöldségek sokszor nyersen a legjobbak, a sárgarépa esetén azonban ez nem igaz. A béta-karotin tartalmának alig néhány százaléka hasznosul nyersen. Párolva vagy főzve viszont nagyon is ajánlom! Sőt, a sárgarépát érdemes egy pici zsiradékkal együtt fogyasztani, mert ez is segíti a béta-karotin, az A- és az E-vitamin hasznosulását. Napi egy szál sárgarépát érdemes beépíteni az étrendbe. Azon kívül, hogy a benne lévő sok rost segíti az emésztési zavarok kezelését (akár székrekedés, akár hasmenés a gond), béta-karotin tartalmának köszönhetően küzdhetünk vele az idő előtti öregedés ellen, a nyálkahártyák és a bőr épségét javítja, segíti az UV-A sugarak elleni védelmünket. Nagy kedvencem a húsleves sok sárgarépával. Barátaimnál láttam, hogy a leves után külön eszik meg a zöldséget, citromot facsarnak a répára – mondhatom: nagyon finom! De azért itt ne álljunk meg. Krémlevesek alapja is lehet a hagyma mellett. Hasábokra vágva, kevés olíva olajjal tepsiben sütve nagyon finom csemege készülhet belőle. Na és ott a sokak kedvence: a répatorta is.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.