Mit és hogyan egyen egy covid-19 beteg? Több ezzel kapcsolatos kérdést kaptam mostanában, így igyekeztem néhány tanácsot összeírni. Speciális diétára akkor lehet szükség, ha nagyon komolyak a tünetek. Amire általánosságban érdemes figyelni:
1. Kiemelten fontos a bőséges folyadékfogyasztás, legalább 2-3 liter naponta (víz, ásványvíz, cukrozatlan tea).
2. Gyakori tünet az étvágytalanság. Ennek ellenére érdemes az evéssel próbálkozni és így támogatni az immunrendszert: többször kisebb adagokat. Lehetőleg 2-3 óránként, de legalább 4-5 alkalommal naponta.
3. A folyamatos fekvés, pihenés miatt csökken az izomtömeg. Ezt előzd meg azzal, hogy elegendő fehérjét eszel. A légzőizmok is izmok, táplálni kell őket! Reggelire, ebédre és vacsorára, azaz a főétkezések során válaszd az állati eredetű fehérjéket, például sovány húsokat, halakat, tojást, tejet, tejterméket.

4. A folyamatos köhögés miatt könnyen kiszáradhat a szájnyálkahártya, így a nyelés nehéz lehet. Ilyenkor érdemes krémleveseket, főzelékeket, püréket, krémes állagú ételeket enni. A csípős és erősen fűszerezett ételeket most kerüld!
5. Ha kevésbé érzed az ízeket, ne több sót és cukrot használj, hanem több zöldfűszerrel fokozd az ízeket.
6. Csökkent étvágy esetén dúsítsd az ételeket, így a kisebb adag is több energiát és fehérjét tartalmaz majd. Itt pont az ellentétét érdemes csinálni annak, amit általában javasolni szoktunk. Például kefir és joghurt helyett használj tejfölt, tejszínt. Levesekhez, főzelékekhez mehet a dupla habarás. A szendvicsre kerüljön magas zsírtartalmú margarin vagy vaj. A tejből válaszd a magasabb zsírtartalmút. Ez csak egy kis ízelítő, de talán segíthetnek a tippek akkor is, ha éppen koronavírussal fertőzött beteget ápolsz.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.