Itt az ideje egy jó gyömbérteának!
Főzéshez szoktad használni a gyömbért? (Nem a mézeskalács fűszerkeverékre gondolok.) A gyömbérre keleti fűszerként gondolunk,pedig a paprika elterjedése előtt a magyar konyha legfőbb csípős fűszere volt, még a töltött káposztához és a húsleveshez is használták a friss gyömbért! Az első nyomtatott magyar szakácskönyv is számos gyömbéres receptet tartalmazott. Aztán titokzatos módon kikopott a magyar konyhából. A távol-keleti konyhákban máig fontos alapfűszer, a kínain túl a thai és az indiai ételekben is főszereplő.Fűszerként bármilyen olyan ételben felhasználhatod, amelynél enyhén csípős ízhatást kívánsz elérni. Levesek, halak, húsételekmellett ízesíthetsz vele smoothie-kat és desszerteket is . Én nagyon szeretem a wokban pirított tésztás ételeket sok zöldséggel, fokhagymával és gyömbérrel. Gyógynövényként is ismert. A gyulladáscsökkentő élelmiszerek közé tartozik. Segít egyenletesen tartani a vércukorszintet, javítja az emésztést (túlzásba azért nem szabad vinni), csökkentheti a koleszterinszintet, és enyhítheti a menstruációs görcsöket is. Emellett baktérium- és vírusellenes hatóanyagokkal is rendelkezik. Többek között B-6-, illetve C-vitamint, magnéziumot, káliumot, cinket tartalmaz. Nátha, megfázás esetén próbáld ki a következőt: A gyömbér gumójából vágj le egy hüvelykujjnyit, hámozd meg, reszeld le és készíts belőle forrázatot. Tehetsz mellé mézet és citromot is. Csípős lesz, átmelegít és tisztítja a légutakat.
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.