Hogy vagytok a céklával? Gyerekként ki nem állhattam az ecetes savanyúságot. Aztán felnőttként megszerettem és rájöttem, hogy az ecet pont elnyomja a cékla valódi ízét és felfedeztem, más formában mennyire finom is tud lenni ez az őszi zöldség. Legnagyobb kedvencem feldarabolva és tepsiben megsütve olívaolajjal és egy kis fokhagymával, ekkor élvezhető leginkább a saját íze. Nagyon változatosan elkészíthető: főzve vagy párolva, hagymával és fokhagymával ízesítve, grillezve rozmaringgal, kenceként, de krémlevesként is csodás. Sőt, sütibe is csempészhető a csokis változatokhoz. És hogy miért reklámozom itt ennyire? A cékla egy nagyon egészséges zöldség. Többek között található benne számos vitamin, ásványi anyag, főleg vasat, káliumot, magnéziumot, folsavat, A-, C- és B6-vitamint tartalmaz. Szóval érdemes próbálkozni! Jó, tudom, a leve mindent összefog, a kezedet nem győzöd sikálni utána, de ezt mondjuk megúszhatod, ha gumikesztyűben pucolod és darabolod. Van kedvenc céklás recepted? Íme a kedvencem a Sóbors.hu blogtól: Hozzávalók: 4 db cékla, 2 vőkanál olívaolaj, só, 1 db rozmaring ág, pucolatlan fokhagymagerezdek. Elkészítés: A céklákat hámozzuk meg, vágjuk félbe vagy negyedbe. Öntsünk egy tálba 2 evőkanál, jó alaposan forgassuk meg benne a cékladarabokat. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Sózzuk meg a céklát, majd csomagoljuk alufóliába vagy tegyük hőálló tálba és süssük fél órán át. Utána vegyük le róla az alufóliát, tegyünk a céklák mellé pucolatlan fokhagymagerezdeket és rozmaringot, és süssük még további fél órát. Édes, belül szinte krémes lesz.
 
 
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.