Mire van szüksége szülés után az anyukának? Sok segítségre, szeretetre, odafigyelésre. Ahhoz pedig, hogy bírja a kiképzést: egy jó étrendre. Az anyatej termelődését és összetételét is erősen befolyásolja az, hogy az anyuka mit és mennyit eszik. Ilyenkor nem szabad fogyókúrázni, sőt! Naponta kb. 350-500 kcal energiával többre van szüksége egy szoptató kismamának.
1) A napi kb. 750-850 ml anyatej termelődéséhez ugyanilyen mennyiségű többletfolyadékra van szükség, többet kell tehát inni vizet, ásványvizet, cukormentes gyümölcsteát, 100%-os gyümölcslevet, tejet vagy tejes italokat. De jót tesznek a különböző levesek is.
2) Rendszeresen, naponta 4-5x ajánlatos enni, tehát a főétkezések mellett a tízórai vagy az uzsonna se maradjon ki. Tudom, ez sokszor nem egyszerű egy síró csecsemő mellett, ezért jó, ha a családból valaki odafigyel az anyuka étkezésére legalább az első hetekben.
3) Az étrend gerincét a zöldség-, főzelékfélék és gyümölcsök, valamint a gabonafélék - főleg a teljes értékű gabonák -,alkotják. Ezek mellé sovány húsokat, húskészítményeket, halat, tojást, tejet, tejtermékeket ajánlott fogyasztani. .
4) Naponta fél liter sovány tejet vagy ennek megfelelő kefirt, joghurtot, sovány-félzsíros sajtot, tehéntúrót ajánlott elfogyasztani.
5) A hús- és húskészítmények is naponta szerepeljenek az étrendben, köztük mindig az alacsonyabb zsírtartalmú változataikkal.
6) Friss vagy mirelit zöldségfélét, gyümölcsöket naponta 4-5 adagot ajánlott enni.
7) Az ételeket készítsd kíméletesen, növényi zsiradék hozzáadásával (pl.: gőzben főzés, párolás-sütés speciális bevonatú rozsdamentes edényben, teflonedényben, alufóliában, grillzacskóban, grillsütőben, mikrohullámú sütőben).
8) Az ételek ízesítéséhez próbálj a korábban megszokottnál kevesebb konyhasót használni.
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.