Hogyan alakul át a piaci kínálat az őszi/téli időszakban. A szezon slágere a káposzta. Főzve, rakva, párolva, levesnek, salátának, vagy nyersen is gazdag vitamin- és tápanyagforrás. Érdemes váltogatni a fajtákat: fejes káposzta, lila káposzta, kelkáposzta gyakran kerüljön a tányérra. A torzsát pedig nyersen bátran el lehet ropogtatni, jó rost-forrás. A fejes káposzta C-vitamintartalma kitűnő, amit a savanyítás után sem veszít el. Ezért is lehetett hatásos a skorbut ellen, amikor James Cook hajóskapitány és legénysége felfedezőúton volt, valamint alkalmas az erek és az immunrendszer támogatására. Egyétek hát a savanyú káposztát! A tejsavas erjesztéssel készített savanyúságok tejsavbaktérium-, valamint rosttartalma külön-külön jótékony hatással van az emésztésre, ami az őszi, téli hónapokban, amelyek gyakran mozgáshiányosak, fontos szempont. A savanyú káposzta C-vitamin-tartalma a fertőzések megelőzésében is a segítségünkre lehet. A napi ajánlott minimum 4 adag zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz a savanyúságok is hozzájárulnak a friss, gyorsfagyasztott és konzerv zöldségfélék mellett. Sajnos van, akinek vigyáznia kell! Akinek a savasság okoz problémát, mert refluxa vagy gyomorfekélye miatt ég a gyomra, nem javasolt a fogyasztása. A gyulladásos bélbetegségekben, hisztamin-intoleranciában szenvedőknek is óvatosan kell bánni a savanyúságok fogyasztásával. Az ő esetükben az egyéni érzékenység a döntő, azt kell figyelembe venni, kitapasztalni. A savanyú káposzta mellett kaphatóak édes verziók is. Cukorbetegek, figyelem! Bár léteznek édesítőszerrel édesített savanyúságok, tessék alaposan elolvasni a csomagoláson az összetevők listáját, mert nem mindegy, hogy cukorral vagy édesítőszerrel készült változatot választ a cukorbeteg!
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.