Hőség = kiszáradásveszély! Most nagyon figyelj oda a kicsikre! A gyerekek gyakran nem érzik, hogy szomjasak, pedig ebben a melegben nekik is több folyadékra volna szükségük. Tudtad, hogy már egy 2 éves kisgyermeknek is kb. 1,2 liter folyadékot kellene elfogyasztania naponta? Persze ebbe beleszámít minden: a gyümölcsök, zöldségek víztartalma, vagy az ebédre megevett leves. Íme néhány tipp:
1) Napjában többször kínáld folyadékkal, főleg vízzel! Lehet, hogy csak párat kortyol, de ez is számít, sok kicsi sokra megy.
2) Ha nem fogadja szívesen a vizet, akkor világosra főzött gyümölcsteákkal (cukor nélkül vagy nagyon kevés cukorral), hígított 100%-os gyümölcslevekkel, különböző ízű turmixokkal, smoothie-kal érdemes kísérletezni. Viszont nem javaslom, hogy kizárólag édes, cukros dolgokhoz szoktasd, mert egy idő után már biztos, hogy csak az ilyen italokat fogja kérni inni. Alkalmanként lehet cukros üdítőt is inni, de ne ez legyen a folyadékbevitelének az alapja!
3) A konyhában legyen megszokott helye a gyerkőc teli vizespoharának, kulacsának - persze azon a polcon, ahol el is éri. Gyakran ellenőrizd a tartalmát!
4) A szülői példa nagyon nagy hatással van a kicsire. Próbálj előtte minél többet inni és mindig megjegyezni, hogy milyen jól esik neked ez a finom innivaló. Egy kis történetet/mesét is kitalálhatsz, ami meghozza a kedvét az iváshoz. Vagy játékból koccinthattok is ilyenkor.
5) A nagy melegben alakítsd úgy a menüt, hogy gyakrabban kínáld magasabb víztartalmú gyümölcsökkel, zöldségekkel, levesekkel, hígabb főzelékekkel.
6) A nagyobb gyermeket már megtaníthatod arra, hogy önállóan is meg tudja állapítani, eleget ivott-e. A vizelet mennyisége és színe nyújt ehhez megfelelő iránymutatást. (Ha kevés és sötétebb a pisi, keveset ivott.)
 
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.