Hát nem csodás ez a kép? Annyira szeretnék egy ilyet! Na jó, egyelőre beérem egy wokkal a konyhában. Ismered a wokot, használod? Ha nem, érdemes beruháznod egy jó öntöttvas wok serpenyőre. Szinte minden elkészíthető benne: gyorsan, egészségesen, kímélően, ráadásul az ételek igazán ízletesek lesznek. Néhány perc pirítás, ízesítés, fűszerek, és máris kész. Ha idegenkedsz a távol-keleti ízektől és fűszerektől, akkor a hagyományos só, fokhagyma és egy kevés zöldfűszerek kombóval is csodákat lehet művelni, tehát nem kell kizárólag kínai recepteket kipróbálnod.
1) Csak minimális zsiradékra van szükség, így minden kalóriaszegényebben készülhet. Ha hirtelen sütsz valamit, először forrósítsd fel az olajat, csak azután tedd bele a hozzávalókat, hogy azok ne veszítsék el a ropogósságukat.
2) Mivel kb. 230-250 fokos a serpenyő, csak olyan olajat válassz, ami jól tűri a magas hőfokot. A távol-keletiek mogyoróolajat használnak, de kukorica-, napraforgóolaj vagy különböző olajkeverékek is jók lehetnek. (Figyelem: extra szűz olíva olajjal tilos sütni!)
3) A wokban magas hőmérsékleten, gyorsan készül az étel. A gyorsaság miatt megőrződik a vitaminok, ásványi anyagok többsége.
4) Minden gyorsan megpirul, az ízanyagok megmaradnak, a zöldségek roppanósak és élénk színűek: ízre és látványra is fantasztikus lesz az étel.
5) Az előkészítésre szánj több időt: mindent apróra vagy vékonyra kell szeletelni. Így az előkészítés talán egy kicsit hosszabb ideig tart, de a főzési idő nagyon gyors.
6) A wokot azért is szeretem, mert nagyon sok féle zöldséget lehet variálni, szinte minden napra ki lehet találni valami másfajta fogást. Fontos, hogy ne egyszerre pakolj a serpenyőbe mindent, hanem a főzési idő hosszúsága szerinti sorrendben (például először a sárgarépát, a gombát, cukkinit pedig legutoljára).
7) A wokhoz a gáztűzhely a legalkalmasabb, a villany vagy az indukciós főzőlapok nem ideálisak, de azért ne add fel, lehet próbálkozni azokkal is, csak akkor kisebb mennyiséget készíts egyszerre, hiszen oldalról nem melegíti semmi az edény falát.
8) A wokban sütés és pirítás mellett párolni is lehet. Ilyenkor egy plusz rácsra van csak szükség, amit a serpenyőre kell helyezni, a wokot félig tölteni vízzel, majd amikor a víz forrni kezd, az ételt a rácsra helyezni és az egészet lefedni.
9) Raguhoz is bátran használd a wokot: először gyorsan pirítsd meg a hozzávalókat, aztán lassabb tűzön alaplé, víz vagy más folyadék hozzáadásával készre főzheted az ételt.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.