Vacsora közben beszélgetünk, a fiúk kérdezik, mi a különbség a vegetáriánus és a vegán között. Miután elmagyarázom, kisebbik fiam így szól: „Akkor én sima vagyok?” Nos igen, bizonyos szempontból sima ügy. Sok tiniről hallani, hogy klímavédelmi okokból, vagy mert sajnálja az állatokat, úgy dönt, hogy ezentúl nem eszik húst. Sőt akár a szigorú vegánságig is elmegy, tehát kizárólag növényi eredetű táplálékokat fogyaszt. A jó hír, az, hogy a vegetáriánusok általában sokkal jobban odafigyelnek az étrendre: több zöldséget és gyümölcsöt esznek, kerülik a sós és édes nasikat. A rossz hír az, hogy ha a témából nem készülnek fel alaposan és ezentúl csak a köretet eszik meg otthon vagy az iskolai menzán, akkor komoly hiányállapotok alakulhatnak ki. Egy jól összeállított, változatos vegetáriánus étrendnek egészségmegőrző és betegségmegelőző szerepe lehet. Ha tini gyermeked úgy dönt, hogy vegetáriánus lesz, akkor segítsd őt abban, hogy ezt okosan csinálja. Az ideális az, ha a vegetáriánus táplálkozást gyermekkorban vagy tiniként orvosi és/vagy dietetikusi megbeszélés, illetve felügyelet mellett folytatják. Ma már rengeteg szuper vegetáriánus szakácskönyv kapható, online is számos receptet találtok, mert a vegetáriánus étrend nem azt jelenti, hogy vasárnap rántott cukkini az ebéd. A húst elhagyva is lehet változatosan és egészségesen táplálkozni, szóval ha ügyesen csinálod, nem fog fellépni tápanyaghiány. A húst leginkább szójával szokták pótolni. Ez 3 éves kortól adható, pl. szójafasírt formájában, de allergizálhat, így a családi érintettségre figyelni kell. Viszont gyerekkorban csak alkalmanként ajánlott a fogyasztása és nem napi szinten! Teljes értékű fehérjét önmagukban csak az állati eredetű termékek tartalmaznak, de növényi eredetű táplálékokat is ki tudsz úgy egészíteni, hogy teljes értékűek legyenek. Ezt nevezzük fehérje komplettálásnak. Például:
1) Száraz hüvelyesek + gabonák együtt fogyasztva (pl.: rizses bab),
2) száraz hüvelyesek + olajos magvak, vagy részben tejtermékkel is tökéletes a kombináció:
3) teljes kiőrlésű kenyér + sajt,
4) joghurt + sótlan olajos magvak. Törekedni kell arra, hogy mindennap kb. fél liternek megfelelő mennyiségű tejterméket elfogyasszon a gyermek (sajtok, joghurtok, túró, túrókészítmények, körözött stb.). A rakott ételek tetejét lehet vastagabban szórni sajttal, meg persze amibe még tudsz, csempéssz bele sajtot, főtt tojást. Érdemes változatosabbá tenni a kisétkezéseket is különböző zöldség és egyéb krémekkel (sült paprika krém, vegyes sült zöldség krém, sült babkrém, lencsekrém, padlizsán krém, vagy akár tojáskrém, házi sajtkrém). Vérvételek alkalmával időnként érdemes a B12-vitamin mennyiségére figyelni, mert ebből a vitaminból felléphet hiány.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.