Hány kiló gyümölcs volt az idei rekordod a befőzéskor? Lekvár, befőtt vagy szörp lett a végeredmény? Bár a sárgabarack már leérett (a kép július végén készült), talán még érdemes arról szót ejteni, hogy hogyan lehet egészségesebb a lekvár? Mire figyelj a befőzés előkészületei során? Mire ügyelj az alapanyagok beszerzésekor és azok elrakásakor?
1. Ne a nyomott, hanem mindig a friss, ép, egészséges gyümölcsöt válaszd! Minél érettebb a gyümölcs, annál kevesebb édesítőanyagot kell hozzáadni. Ráadásul ezeknek a legmagasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalma. A túlérett példányokat inkább edd meg, azokat ne használd!
2. Mennyiség: Mindig csak annyit vásárolj, amennyit egyszerre el tudsz készíteni, mert a napokon át tartó tárolás során veszítenek a vitamintartalmukból.
3. Édesítés: Nagyanyáink az állag és a tartósítás miatt használtak rengeteg cukrot a lekvárokhoz, de ma már számos egyéb módszert is ismerünk, így megoldható, hogy a lehető legkevesebb cukrot használd. Helyette választhatsz természetes eredetű, alacsony kalóriatartalmú vagy energiamentes édesítőszereket (például eritrit, sztívia), de ezekkel is legyél mértékletes!
4. Tartósítás: Nem kell túlfőzni, csak addig hőkezeld, amíg muszáj. Így jobban megmaradnak a vitaminok, tápanyagok. Na és hát nem ez volna az egyik cél?
5. Állag: Gondold át, van-e emésztőrendszeri probléma a családban? Ilyen esetben mag és héj nélküli változatot érdemes készíteni. IR-eseknek, cukorbetegeknek inkább a nagyobb gyümölcsdarabos, héjakkal eltett verziók javasoltak, mert ezeknek alacsonyabb a glikémiás indexük. Persze csak mértékkel: 1-2 evőkanál hozzáadott cukormentes lekvár fogyasztható kisétkezésre, teljes kiőrlésű kenyérrel, korpás keksszel.
 

Kövessen Facebook-on

Weboldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért elősegítéséért.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.